Több ezer munkahelyet szüntet meg az acélipari óriás

tata gyár
Picture of Tata Steel France Rail plant in the French northeastern town of Hayange, during the inauguration day of this rail facility on September 29, 2011. Tata Steel invested 35 millions euros, the largest and the most significant at Hayange for more than a decade, and can now produce longer 108-metre rails for the high-speed networks in France as well as other European railways. AFP PHOTO / JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN
Vágólapra másolva!
A BBC szerint, az európai fémipari óriás, a Tata Steel, mintegy 3000 munkahelyet szüntet meg Európa-szerte.
Vágólapra másolva!

Az indiai Tata-csoporthoz tartozó vállalat mintegy 20 ezer munkavállalót foglalkoztat. Az idei nyár egyik fontos iparági fejleménye volt, hogy a cég egyesülését a német rivális Thyssenkrupp-pal, az illetékes brüsszeli versenyjogi hatóságok megakadályoztak. A fúzió célja a termelési költségek csökkentése lett volna.

A Tata Steel-nél most azt közölték, a jövőben elsősorban a magas hozzáadott értékű termékekre fókuszálnak, és nincsenek tervben üzembezárások.

A 3000 megszüntetésre kerülő munkahely kétharmada irodai munkaköröket takar, közölték.

A Tata Steel egyik franciaországi telephelye Forrás: AFP/Jean-Christophe Verhaegen

A cég azt közölte, az elbocsátásoknak a belső átszervezésekhez, a gyorsabb döntéshozatali folyamatok megteremtéséhez, valamint a pénzügyi helyzet megerősítéséhez van köze. Közrejátszik abban a "nehéz piaci helyzet" is. A vállalat szerint ugyanakkor elkötelezettek amellett, hogy tevékenységüket a "karbonsemleges jövő" elérése érdekében folytassák.