Pénzmosás a vád a pénzmosás ellenes szakértővel szemben

pénzmosás illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy 73 éves miami professzort azzal vádolnak, hogy 2,5 millió dollár tisztára mosásában és az USA-ba juttatásában segédkezett, miközben a kétes eredetű pénzből bőven juttatott magának is. Az ügyet az teszi pikánnsá, hogy a férfi a drogkereskedelem, a szervezett bűnözés és a pénzmosási ügyek elismert szakértője.
Vágólapra másolva!

Bruce Bagley, a Miami Egyetem egyik oktató professzora, mellesleg egy 2015-ben kiadott, drogkereskedelemmel, szervezett bűnözéssel és erőszakos cselekményekkel foglalkozó, komoly szakmunka társszerkesztője, és a témában írott számos tudományos publikáció szerzője. A professzor ellen most azonban - írja a Bloomberg - komoly vádakat fogalmaztak meg. Ezek szerint 2,5 millió, Venezuelából érkező dollár tisztára mosásában vett részt, melynek a gyanú szerint ráadásul több 10 százalékát magának tartotta meg. A vizsgálatok szerint ugyanis Bagley 300 ezer dollárt a saját, illetve fia és lánya nevén lévő kötvényekbe is elhelyezett.

Az FBI egyik magas rangú munkatársa szerint, igazolható, hogy Bagley segédkezett illegális tevékenységekben Venezuelát érintően, ezzel pedig "a venezuelai nép ellen tevékenykedett".

Az egyetem, a vádak megfogalmazása után, adminsztratív szabadságra küldte a professzort, akinek hamarosan meg kell jelennie bírósági meghallgatáson.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A gyanú szerint a professzor egy élelmiszeripari társasághoz tartozó - valószínűleg fedőcég -, tengerentúli számlák segítségével folytatta manipuláicóit, valamint egy vagyonkezelő cégen keresztül, melynek élén egy egyelőre ismeretlen személyazonosságú kolumbiai személy áll. Bagley a vád szerint a saját, 2005-ös alapítású cégéhez tartozó számlákra fogadta az összegeket, melyek svájci és egyesült arab emirátusoki utalások közbeiktatásával érkeztek, összesen 14 alkalommal.

A professzort kétrendbeli pénzmosási tevékenységgel, valamint megtévesztéssel vádolják. Bűnössége esetén akár 20 év szabadságvesztésre is ítélhetik.

A professzor korábban a média rendszeres szereplője volt, tekintélyes orgánumok kérték fel arra, hogy időről időre kommentálja a dél-amerikai, különösen a kolumbiai droghelyzet javítása érdekében tett erőfeszítéseket. Ügyvédje elmondta, biztos védence ártatlanságában, és hogy tisztázni fogják őt a vádak alól.