Marad az alapkamat mértéke

MNB, Magyar Nemzeti Bank
Budapest, 2011. május 10. A Magyar Nemzeti Bank épülete Budapesten. MTI Fotó: Manek Attila
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa nem változtatott sem az alapkamat 0,9 százalékos szintjén, sem a kamatfolyosón.
Vágólapra másolva!

A jegybanki döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.

A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,9 százalékon áll. A jelenleg hatályos kamatkondíciókat itt tekintheti meg.

Maradhatnak a laza monetáris kondíciók

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint

a magyar jegybanktól komolyabb monetáris lépés a szigorítás irányában nem várható a közeljövőben sem, annál is kevésbé, mert a nemzetközi környezet ezt nem indokolja.

Az év első felében még esélyesebb forgatókönyv volt, hogy az amerikai jegybank szigorít, valamint az Európai Központi Bank (EKB) is kevésbé laza politikára vált. Ha ez megvalósult volna, akkor külső nyomás alá kerülhetett volna a magyar jegybank, hogy előbb-utóbb szigorúbb monetáris környezetet hozzon létre. Az elmúlt hónapokban azonban változott a helyzet, a Fed és az EKB is a laza irányba mozdult, így ezek alapján a Magyar Nemzeti Bank is fenntarthatja az ultralaza kondíciókat.

A Takarékbank részéről Horváth András vezető elemző a jegybankok várható lazításai miatt, valamint a jövő év második felében a 3 százalékos inflációs céltól elmaradó infláció miatt jövőre nem vár szigorítást a kamatpolitikát tekintve.

Az alapkamat 2021 negyedik negyedéve előtt nem fog emelkedni,

de nem kizárt, hogy erre még később kerül sor - véli az elemző Origónak megküldött kommentárjában.

A Magyar Nemzeti Bank épülete Forrás: MTI/Manek Attila

Török Lajos Dániel, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MNB kamatdöntésével kapcsolatban kiadott közleményből a következő megállapításokra hívja fel a figyelmet. "A Monetáris Tanács döntései során az árstabilitás fenntartására fókuszál.

Az infláció várható alakulását meghatározó tényezőkben továbbra is kettősség figyelhető meg. A globálisan meghatározó jegybankok lépései következtében lazábbá vált a külső monetáris politikai környezet. A Tanács ezen tényezők árstabilitás fenntartására gyakorolt hatását a monetáris politika 5-8 negyedéves horizontján értékeli. A Monetáris Tanács a monetáris politikai döntéseinél óvatos megközelítést alkalmaz, amelynek során nagyban támaszkodik a beérkező adatokra és a negyedévente megjelenő Inflációs jelentés előrejelzésére. A további lépések szükségességét az inflációs kilátások jövőbeni alakulása fogja meghatározni."