Robotokkal készül a brutális leépítésre a Deutsche Bank

Deutsche Bank
A view of Deutsche Bank in Bydgoszcz, Poland, on April 27, 2016. Deutsche bank has posted surprise pre tax earnings of €579 million for the first quarter of 2016. Experts expected much lower earnings for the troubled bank. Stock value for Deutsche climbed by more than 3 percent on Thursday. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Deutsche Bank a robotok és a számítógépes algoritmusok hatékonyságának növekedésére építi a hatalmas elbocsátási projektjét. A teljes átszervezés keretében ugyanis a pénzintézetnél összesen 18 ezer munkahelyet terveznek leépíteni.
Vágólapra másolva!

Hatalmas átszervezést projektet hajt végre a Deutsche Bank a következő években, amelynek az is része, hogy

tízezres létszámban helyettesítenének emberi munkaerőt gépekkel és algoritmusokkal.

Ennek kapcsán Mark Matthews, a bank vállalati és befektetési banki üzletágának működési vezetője egy interjúban jelezte,

az algoritmusok jelentősen növelik a termelékenységet és javítják a kapacitásokat.

A Deutsche egyébként egy Operations 4.0 néven futó stratégia keretében elsősorban a back-office terület jelentős részét szeretné automatizálni. A teljes program keretében pedig a német pénzintézet összesen 6,6 milliárd dollárt kíván megspórolni a következő három évben – írja a Business Insider.

Folytatja a brutális leépítési programot a Deutsche Bank Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

A Deutsche Banknak szüksége is van a racionalizálásra, tekintve hogy idén eddig elég nehéz éve van a vállalatnak. Ahogy az Origo megírta, a menedzsment júliusban jelentette be, hogy összesen 18 ezer álláshelyet építene le a következő három évben, de egyes üzletágak szerkezetében is komoly átalakítások várhatók. A Deutsche az októberi gyorsjelentésében közölte,

315 millió eurót tettek ki a végkielégítési és átszervezési költségek, miközben a vállalat nettó bevételei 15 százalékkal csökkentek.

Ezzel együtt Matthews a Financial Newsnak adott interjújában kiemelte, a gépi algoritmusok már eddig is 680 ezer órányi emberi munkát spóroltak meg a cégnek. A bank egyébként nagyjából 90 ezer embert foglalkoztat világszerte.

A brit lap emellett meglepetésszerű fejleményként értékelte, hogy a Deutsche idén nyáron közölte,

fenntartja a részvénypiaci elemző részlegét, annak ellenére, hogy a részvénykereskedési divíziójának jelentős részét leépíti.

A Deutsche Bank szóvivője a lapnak megerősítette, az elmúlt 12 hónapban 4700 álláshelyet szüntettek meg a vállalatnál, melyből ezret a júliusi bejelentés után építettek le.