Húsmentes hússal lakatnák jól a legnagyobb sertéshús fogyasztó nemzetet

Beyond Meat burger vega
Vágólapra másolva!
A növényi alapú húsokat áruló amerikai cégeknek – mint az Impossible Foods és a Beyond Meat – a kínai piacon az olyan helyi ízekkel kell felvenniük a versenyt, mint a "dumpling", gombócszerű tésztabatyu, vagy az igen kedvelt holdsütemény – összegzi a CNBC. A versengésnek különös színezetet adhat, hogy Kína egyébként a világ legnagyobb sertéshús fogyasztó nemzete.
Vágólapra másolva!

A húsmentes húsok piacának növekedését különösen izgalmassá teheti a körülmény, hogy Kína a világ legnagyobb sertéshús fogyasztó nemzete. A húsmentes megoldások piacán azonban az utóbbi hónapokban egyre nagyobb lett a forgalom, az érdeklődést a helyi vállalkozások hazai ízekkel igyekeznek kielégíteni. A sertéspestis, valamint az amerikai kereskedelmi háború hatásai ugyanis együttesen megemelték a hús árát, ami tovább kedvezett a növényi alapú élelmiszereknek.

Illusztráció Forrás:Beyond Meat

Az ázsiai piacon jól ismert név a Whole Perfect Food, ami új termékvonalat dob a piacra hamaosan, miközben olyan új vállalatok is színre lépnek, mint a Zhenmeat vagy a Starfield.

A Jinzi Ham sonkagyártó vállalat részvényára 50 százalékkal emelkedett, miután bejelntette, hogy saját növényi alapú termékeket dob a piacra, amit a Danisco Investmenttel – ami az amerikai DuPont leányvállalata – közösen fejlesztenek ki.

Ugyanakkor

a helyi vállalatok az amerikai társaikkal szemben nem hamburgerhez való húspogácsát állítanak elő,

hanem húsgolyót, tésztabatyut, valamint holdsüteményt, és inkább a sertéshús ízét igyekeznek imitálni. Például az egy évvel ezelőtt alapított Zhenmeat borsú alapú fehérjéjéből készült holdsütemény az ősz közepi fesztivál népszerű terméke volt.

Illusztráció Forrás: AFP/2017 Getty Images/Aaron Davidson

A Whole Perfect Food – ami az elmúlt húsz évben Kína vegetáriánus buddhistáinak készített ételeket – nemrég

szója és borsó alapú kolbászokat hozott a forgalomba, 40 különböző ízesítésben,

mint a szecsuani vagy a szójás.

A cég ráadásul korábban partneri megállapodást kötött a Walmarttal, valamint az Alibaba Group élelmiszerláncával a Hema-val.

Az Euromonitor szerint Kína húsmentes hús piaca 2014 óta 33,5 százalékkal növekedett és tavaly elérte a 9,7 milliárd dollárt.

Az elemzők szerint a piac 2023-ra 11,9 milliárd dollárosra nő, ez mintegy 3600 milliárd forint.

Az Impossible Foods első számú tengerentúli piacának nevezte Kínát, és elmondták, hogy az Impossible Burgert könnyen tudják adaptálni a kínai fogyasztók igényeihez. A Beyond Meat ügyvezető elnöke, Seth Goldman pedig elmondta, hogy borsó alapú termékeivel tésztabatyut és számos helyi terméket terveznek előállítani. A vállalat célja, hogy 2020 végéig megkezdje termelését Ázsiában is.