Nőtt a háztartások vagyona

Happy family spending a day outdoors and playing board game. Family Bonds Leisure Activity Girls Women Females Boys Men Males Four People Small Group Of People Group Of People Weekend Activities Young Adult Adult Child Smiling Sitting Playing Playful Teac
Smiling parents playing board game with their son and daughter and enjoying in spring day outdoors.
Vágólapra másolva!
Az idei harmadik negyedévben a háztartások 931 milliárd forint megtakarítást halmoztak fel és 422 milliárd forint adósságot vállaltak, így 508 milliárd forinttal növelték nettó pénzügyi eszközeiket, ami a bruttó hazai termék (GDP) negyedéves értékének 4,2 százalékával egyezik meg - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
Vágólapra másolva!

A háztartások nem konszolidált pénzügyi eszközeinek állománya a harmadik negyedév, azaz szeptember végén 59 253 milliárd forintot, a GDP 129,8 százalékát tette ki, a kötelezettségek 9722 milliárd forintot értek el, ami a GDP 21,3 százalékának felel meg, nettó pénzügyi vagyonuk, így a GDP 108,5 százalékával egyenlő 49 532 forintot ért el - derül ki a pénzügyi számláknak a jegybank által hétfőn közzétett előzetes adataiból.

Az idei első három negyedévben 3905 milliárd forinttal, 8,6 százalékkal nőtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona.

Az év elejétől szeptember végéig 2327 milliárd forinttal nőtt a háztartások hosszú lejáratú állampapír állománya, igaz közben csaknem 700 milliárd forinttal kevesebb rövidlejáratút tartottak meg a portfóliójukban. A kilenchavi változásnak a nagyobbik fele esett a harmadik negyedévre, amikor az állampapírok állományát 1208 milliárd forinttal növelték a háztartások, a rövid papírokból 373 milliárd forintnyin adtak túl.

Illusztráció Forrás: Getty Images/skynesher/Skynesher

A háztartások pénzügyi eszközeinek legnagyobb állományát a vállalati üzletrészek képezik, amelyekben 25 275 milliárd forintnyi állománnyal rendelkeznek, és ez 551 milliárd forinttal nőtt a harmadik és 1844 milliárddal ez első három negyedévben.

A lakosság több mint ötezer milliárd forintot tart készpénzben, ebből 4719 milliárdot forintban, 332 milliárdot devizában.

A hitelintézeteknél elhelyezett forintbetétek állománya viszont nem érte el a nyolcezer milliárd forintot szeptember végén.

A háztartások kötelezettségei között a hitelintézetektől felvett fogyasztási és egyéb hiteladósságok nőttek a harmadik negyedévben 393 milliárd forinttal és az első három negyedévben 477 milliárddal. Az ingatlanhitel-adósság a harmadik negyedévben 59 milliárd forinttal, az első három negyedévben 214 milliárd forinttal nőtt.

Pozitív a magyar háztartások helyzete

Európai összehasonlításban a magyar háztartások kifejezetten pozitív képet mutatnak a kötelezettségekkel csökkentett pénzügyi vagyont tekintve - írja az adatokat értékelve Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője. A legfrissebb rendelkezésre álló, 2017-es Eurostat adatok alapján a magyar háztartások nettó pénzügyi vagyona az azévi GDP 109,3 százalékán állt, ami 4,9 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. 2017-ben ez az arány a görög háztartások esetében 88 százalék, a horvátoknál 85,8 százalék, a cseheknél 82,1 százalék, az íreknél 76,9 százalék, az észteknél 76,5 százalék, a finneknél 71,4 százalék, a lengyeleknél 66,7 százalék, a románoknál 49,1 százalék, a szlovákoknál pedig mindössze 39.8 százalék volt.

A mutatóban előttünk álló országokat tekintve a portugál szint 120,4 százalék, az osztrák 129,4 százalék, a német 131,3 százalék, így a relatív helyzetet tekintve nem mondható kiugrónak a magyar háztartások lemaradása, azonban a 177,2 százalékos dán, a 202,7 százalékos olasz vagy a 210,8 százalékos svéd szintig még jelentős fejlődési pálya mutatkozik a hazai gazdaság előtt - írja az elemző.

Újjabb közel 1200 milliárd forintnyi állomány áramlott be az eszközbe a harmadik negyedév végéig, aminek a forrása részben a rövid és hosszú állampapírok visszaváltása illetve befektetési jegyek eladása volt, ahogy látszik is az idősorokon, de a forrás több mint fele láthatóan „új pénz" volt, miközben a készpénzállomány növekedését továbbra sem sikerült megtörni - húzza alá az elemző.

Illusztráció Forrás: Equilor

Ezen felül az alapvető trendek változatlanok,

továbbra is dinamikusan nő a háztartások vagyona és az alacsony kamatkörnyezet miatt az érdemi hozamok reményében folyamatosan növekszik a kockázatosabb pénzügyi eszközök állománya,

miközben a készpénz és a látra szóló betétek is dinamikusan növekednek, tehát a „teljes torta" is folyamatosan növekszik. Az 5000 milliárdot immár meghaladó készpénzállomány növekedésének megállításában továbbra sem sikerül előrelépni, egyelőre nem sikerül a lakosság egy érdemi részét meggyőzni, hogy ne ezt a jelentős nemzetgazdasági költséggel rendelkező „megtakarítást" válassza, hanem valamely legalább az inflációt elérő hozamtermelő képességgel rendelkező instrumentumot.

Ugyanakkor - írja Horváth András - a leglátványosabb változás az elmúlt negyedévben ismét a hosszú lejáratú állampapírok növekedése, ez a vagyonelem már bőven meghaladja az összes eszközosztályt a látra szóló betét kivételével, ami az államadósság finanszírozása szempontjából is pozitív, mivel jelentősen csökken a refinanszírozási kockázat és a kamatokból származó jövedelmek is belföldi fogyasztásban és adóbevételekben hasznosulhatnak.