Már ellenőrzi a karácsonyi árusokat az adóhivatal

karácsony, advent, vásár, forralt bor, Budapest
Budapest, 2016. december 18. Egy árus forralt bor ad a vevőknek a budapesti adventi és karácsonyi vásáron a Vörösmarty téren advent utolsó vasárnapján, aranyvasárnap 2016. december 18-án. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Észak-Budapesten, továbbá több megyében is ellenőriznek olyan profilba vágó kereskedőket és utcai, piaci árusokat a NAV revizorai, akik a karácsonyhoz, ajándékozáshoz köthető termékeket árusítanak. Emellett két megyében számíthatnak ellenőrzésre a pékáru kereskedelmet folytató vállalkozások is.
Vágólapra másolva!

A NAV Észak-Budapesten 2019. november második felétől az év végéig ellenőrzi

a vásárokon, piacokon, kitelepüléseken és a bevásárlóközpontokban az ünnepekhez köthető szezonális termékeket árusítókat, vendéglátókat és szolgáltatókat.

Dél-Budapesten 2019. november 20-án szerdán a Sárkány Center területén (1183 Budapest, Gyömrői út 79-83.) működő vállalkozásoknál végeznek ellenőrzést a NAV revizorai.

Bács-Kiskun megyében folytatódik a zöldség- és gyümölcskereskedők ellenőrzése, mely az év végéig tart majd.

Baranya megyében a szokásos ellenőrzések mellett a kezelőszemélyzet nélküli automaták üzemeltetői és az építőipari vállalkozások továbbra is számíthatnak az adó- és vámellenőrzésekre.

Fejér megyében 2019. november 18. és 22. között az ellenőrök a virág- és ajándékárusokat ellenőrzik.

Győr-Moson-Sopron megyében 2019. november 30-ig az ékszerüzletek, szépségszalonok és ruhajavító műhelyek kerülnek sorra.

Hajdú-Bihar megyében Debrecenben a hét minden munkanapján, ezen felül egy-egy napon Biharkeresztesen, Nádudvaron, Tiszacsegén és Balmazújvárosban végeznek operatív ellenőrzéseket a revizorok 2019. november 18. és 22. között.

Heves megyében 2019. november 30-ig a mobiltelefon- és játékkereskedőknél ellenőrzik, Komárom-Esztergom megyében pedig 2019. november 18. és 22. között a pékségeket és a pékárut kínáló üzleteket.

A karácsonyhoz köthető árusokat fokozottan ellenőrzi majd az adóhivatal az év hátralévő részében Forrás: MTI/Mohai Balázs

Pest megyében 2019. november 18. és 22. között a dunakeszi vállalkozások kerülnek sorra, míg

Somogy megyében november 18-tól a hónap végéig azok az üzletek és vendéglátóegységek, amelyek huzamosabb ideje működnek, és legalább az elmúlt két évben nem volt jogkövetési vizsgálatuk.

Somogy megyében emellett ismét fókuszba kerül a foglalkoztatási szabályok betartása az építkezéseken.

Vas megyében az ellenőrök a hónap végéig ellenőrzik az óra-, ékszer-, informatikai eszköz-, mobiltelefon kereskedelemmel foglalkozó adózókat.

Veszprém megyében 2019. november 18. és 21. között a megye egész területén ellenőrzik a gyógynövényszaküzleteket valamint a citrusféléket árusítókat, különösen Balatonfüreden, Pápán, Ajkán, Veszprémben és Várpalotán.

Zala megyében 2019. november 15. és 25. között a pékségeket és pékáruüzleteket ellenőrzik.

Az ellenőrzések során a revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak (alkalmazottak) bejelentését, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az online pénztárgépek használatát, üzemeltetését vizsgálhatják. A pénztárgépekben rögzített adatok alapján egyes ellenőrzések esetében az adóhivatal folyamatosan vagy ismétlődően is nyomon követheti a bevételek alakulását. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését és a pénztárgép éves felülvizsgálatát is ellenőrizhetik az adóellenőrök. A revizorok sok esetben vizsgálják az áruk eredetét és a jövedéki termékek forgalmát is, egyes esetekben pedig forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

A közzétett adatok nem zárják ki azt, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

A cikk a NAV adótraffipax oldala alapján készült, ahol sokkal részletesebb, akár településekre lebontott információk is találhatók.