A húsmentes hús után megjelent a levegőből készített húspótló is

News, Na, ilyet még biztosan nem láttál! Mikroba-állatkert nyílt Hollandiában
Vágólapra másolva!
A levegő alapú étel lehet a következő nagy élelmiszer-őrület hullám - állítja egy amerikai cég, amely a világon elsőként állít elő vegán húspótlót a levegőben található elemekből.
Vágólapra másolva!

A húspótlót megújuló energiával állítják elő, hogy a szén-dioxidot, oxigént és nitrogént vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag proteinekké alakítsák. Az így elkészített élelmiszer hasonló aminosavakkal rendelkezik, mint a hús, emellett GMO-mentes is - közölte az Air Protein.

A módszer a Nasa kísérleteihez kapcsolódva a „zárt hurkú szén-dioxid-cikluson" alapszik, melynek célja, hogy korlátozott erőforrásokkal is élelmezési lehetőséget biztosítson egy éven át tartó űrutazáshoz.

A ciklus úgy működik, hogy a mikrobák elfogyasztják a kilélegzett szén-dioxidot, amelyből élelem keletkezik, amit aztán az emberek újra elfogyaszthatnak, újra kilélegezve a szén-dioxidot.

A hidrogén-tropoknak nevezett mikrobák tehát hasonlóan viselkednének, mint az oxigént termelő növények, amikor átalakítják a szén-dioxidot.

A mikrobák élelmiszerré alakítják át a szén-dioxidot az Air Protein módszere alapján Forrás: http://www.micropia.nl/

A feltalálók szerint a termelés lényegesen kevesebb földet igényelne, mint az állattenyésztés. Azt mondják, hogy

ez az új élelmiszertermelő módszer kulcsfontosságú lesz a világ növekvő élelmiszerigényének kielégítésére,

mivel az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Alapítványának becslései szerint a mezőgazdasági termelőknek 70 százalékkal kellene növelniük az élelmiszer-termelést csupán 5 százalékkal megnövelt földterülettel, hogy kielégítsék a várhatóan 10 milliárd fős földi lakosság élelmiszerigényét 2050-re.

Miközben e felé haladunk, meg kell jegyezni, hogy már a jelenlegi élelmiszer-termelés is az üvegházhatású gázok több mint 20 százalékáért felelős, ami több, mint amennyit az összes közlekedési és szállítási szennyezés együttesen okoz. Eközben a bolygónk szárazföldi felületének mintegy 37 százalékát használjuk fel élelmiszer termelésre, amely akkora, mint Afrika és Dél-Amerika együttesen.

A statisztika egyértelmű.

A levegőből készített húspótló ebben segíthet"- mondta Dr. Lisa Dyson, az Air Protein vezérigazgatója.

"A világ épp most karolja fel a növényi alapú húskészítményeket, és úgy gondoljuk, hogy

amely megoldásként szolgál majd a növekvő népesség élelmiszer-ellátásához anélkül, hogy a természeti erőforrásokat megterhelnénk."

Az Air Protein ezzel a bejelentéssel a finn Solar Foods nyomában jár, amely állítólag természetes fehérjeforrást hozott létre víz, szén-dioxid és megújuló energia felhasználásával, amely felhasználható a laboratóriumban előállított húsok táplálására.

Forrás: Euronews.com