Matolcsy György: A környezeti és pénzügyi kockázatok kölcsönhatásban állnak

MATOLCSY György
Nyíregyháza, 2019. szeptember 5. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke előadást tart az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen a Nyíregyházi Egyetemen 2019. szeptember 5-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A környezeti és pénzügyi kockázatok kölcsönhatásban állnak egymással. A klímaváltozás mérséklése a pénzügyi stabilitás szempontjából is elemi érdek, amelyet a piaci szereplőknek, szabályozó és felügyelő intézményeknek a saját eszközeikkel is támogatni kell – jelentette ki Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a magyar jegybank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által közösen szervezett nemzetközi zöld pénzügyi konferencián, Budapesten.
Vágólapra másolva!

Irene Heemskerk, a zöld jegybankok hálózata (Central Banks and Supervisors Network for Greening the Financial System, NGFS) vezető stratégiai tanácsadója a nemzeti bankok, pénzügyi felügyeletek új, klímavédelmi felelősségvállalásának fontosságát hangsúlyozta. Kandrács Csaba, az MNB felügyeleti alelnöke a magyar jegybank által a pénzügyi rendszer zöldebbé tételének tervezett intézkedéseit foglalta össze.

Az EBRD részéről Francis Malige pénzügyi intézményekért felelős ügyvezető igazgató rámutatott, hogy az éghajlatváltozás által felvetett kihívások leküzdésére önmagukban a közpénzek nem elégségesek.

Szükség van számos egyéb érintettel való együttműködésre, határozott szabályozói intézkedésekre, csakúgy, mint a magánszektor befektetéseinek mozgósítására is – vagyis egy olyan szektoréra, amelyről az EBRD jelentős tapasztalatokkal rendelkezik.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A rendezvényen a környezeti fenntarthatóságot szolgáló hitelezés lehetőségeiről előadást tartottak többek közt a régió vezető bankcsoportjainak vezetői, de megismerhettük az uniós és a kínai zöld pénzügyi törekvéseket is, az Európai Beruházási Bank és a pekingi International Institute of Green Finance képviselőinek tolmácsolásában. A környezetileg és társadalmilag felelős, ún. ESG-szempontokat érvényesítő új típusú befektetési lehetőségekről külföldi és hazai alapkezelők értekeztek.

A több mint 250 fő részvételével zajló konferencián 13 ország – egyebek közt Ausztria, Hollandia, Lengyelország, Németország, – jegybankjai, pénzügyi felügyeletei, az EBRD mellett az Európai Központi Bank, az Európai Beruházási Bank, a Nemzetközi Beruházási Bank, a Globális Zöld Növekedési Intézet, illetve a kínai Ázsiai Pénzügyi Együttműködési Szövetség is részt vett.

Jelen volt a teljes hazai bankrendszer, számos külföldi hitelintézet, hitelminősítők, illetve állami részről a Köztársasági Elnöki Hivatal, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Költségvetési Tanács is.

A programhoz kapcsolódóan tegnap a közép-, kelet- és délkelet-európai térség jegybankjai, felügyeletei részére az NGFS égisze alatt egy szemináriumra is sor került. Ezen a meghívott hatóságok képviselői a klímakockázatokkal kapcsolatos felügyeleti, jegybanki felelősségről és a témával kapcsolatos jövőbeni nemzetközi együttműködési lehetőségekről konzultáltak. A konferenciával együtt járó óhatatlan környezeti terhelést az MNB a WWF Magyarországgal együttműködve egy komplex, hosszú távú élőhely-helyreállítási ökológiai beruházással tervezi ellentételezni.