Már fizetnek a Szilícium-völgyben, ha valaki nem ott bérel lakást

market downtown coast street aerial cathedral america gate fransisco cloud chapel travel view red peaks urban landmark night skyline francisco main twin pacific black twilight building historic san church california famous Golden Gate bridge híd
28262648 - golden gate and church from twin peak
Vágólapra másolva!
A San Joséban székelő MainStreet startupot három korábbi Google alkalmazott alapította azzal a céllal, hogy enyhítsék a Szilícium-völgyben kialakult lakhatási válságot. Ennek megoldására pedig pénzt ajánlanak azoknak, akik hajlandóak elköltözni a térségből – írja a Business Insider.
Vágólapra másolva!

"A Szilícium-völgy rendkívül drága lett a családok számára, itt milliárdosokkal kell versenyezni" – nyilatkozta Douglas Ludlow a cég egyik társalapítója.

A lakhatási költségek a Szilícium-völgyben – amelynek legnagyobb városa San José – a legmagasabb az országban.

Az emberek átlagosan 2.300 dollárt (700 ezer forint) költenek havonta lakhatásra, míg San Fransiscóban ez az összeg 2 ezer dollár (600 ezer forint). Olyan versenyképes fizetés az alkalmazottaknak, amiből kényelmesen megélhetnek, már gondot okoz a kisebb vállalatoknak.

San José Forrás: Origo

A MainStreet vállalati koncepciója az, hogy segíti a kis- és középvállalkozásokat a helyi tehetségek megfizetésében. A cégek felkérhetik a startupot toborzásra és munkavállalók kölcsönzésére. A leszerződtetett alkalmazottaknak a cég egy egyszeri, 10 ezer dolláros (3 millió forint) támogatást kínál, amennyiben a völgyön kívül keresnek maguknak otthont.

A cég tervei szerint több irodát nyitnak az ország különböző pontjain a munkavállalóik számára – az első iroda jövő év elején nyílik meg Sacramentóban. A városba tavaly 27 ezren költöztek át a Szilícium-völgyből, míg 2017-ben 24 ezren.

San Fransiscó Forrás: Origo

Ugyanakkor a 10 ezer dolláros támogatást, a költözéstől számított egy évvel később fizeti ki a cég. A MainStreet a programot idén decemberben indítja el, és első körben azt mérik fel, hogy hány technológiai területen dolgozót érdekel a lehetőség.

Korábban több cég is próbálkozott ezzel a módszerrel, de nem jártak sikerrel.

2017 márciusában a Zapier techcég szintén 10 ezer dollárt ajánlott fel azoknak az alkalmazottainak, akik hajlandóak lettek volna távolabbra költözni, de

a vezérigazgató elmondása alapján júniusig senki sem jelentkezett, hogy élne a lehetőséggel.

Tavaly az oklahomai Tulsa városa 10 ezer dollárt és további kedvezményeket ajánlottak azoknak, akik egy évig a várost választják otthonuknak. A programra közel 10 ezren jelentkeztek, de csupán száz embert választottak ki rá.