Átmeneti szabadkereskedelmi megállapodás lehet Nagy-Britannia és az EU között

II. ERZSÉBET; JOHNSON, Boris
London, 2019. november 6. Boris Johnson brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10 bejáratánál, mielőtt felkeresi a Buckingham-palotában II. Erzsébet királynőt, akit formálisan értesít a parlament feloszlásáról 2019. november 6-án. A parlament feloszlatásával hivatalosan is elkezdődött a december 12-re kiírt előrehozott parlamenti választás valójában már javában zajló kampánya. MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga
Vágólapra másolva!
Egy egyéves átmeneti időszakra akar szabadkereskedelmi egyezményt kötni Nagy-Britannia az Európai Unióval. Boris Johnson brit miniszterelnök viszont nem szeretné, ha a 2020 végéig tervezett időszakot meghosszabbítanák.
Vágólapra másolva!

Boris Johnson, aki a BBC televízió politikai magazinműsorának választási programjában vett részt, kijelentette:

egyedülálló szabadkereskedelmi megállapodásról

van szó, mivel Nagy-Britannia a teljes szabályozási harmonizáció állapotában kezd majd hozzá a tárgyalásokhoz az Európai Unióval.

Boris Johnson brit miniszterelnök Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

A konzervatív párti kormányfő hangsúlyozta, hogy ha pártja megnyeri a december 12-ére kiírt előrehozott választásokat, a kormány semmiképpen nem kezdeményezi az EU-nál a 2020 végéig tervezett átmeneti időszak meghosszabbítását.

Nagy-Britannia a jelenlegi tervek alapján

január 31-én lép ki az Európai Unióból.

A kilépés után kezdődő átmeneti időszak 2020. december 31-ig tartana, és ennek időtartama alatt jórészt a jelenlegi szabályrendszer maradna érvényben az Európai Unióval fennálló viszonyrendszerében. Az átmeneti időszak elsősorban arra szolgál, hogy a brit kormány és az EU szabadkereskedelmi megállapodást köthessen. Uniós részről azonban többször is hangoztatták, hogy ez

ilyen rövid idő alatt gyakorlatilag lehetetlen,

és az EU hajlandó lenne az átmeneti időszak meghosszabbítására szükség esetén.

Forrás: NurPhoto/Gail Orenstein/NurPhoto/Gail Orenstein

Johnson szerint nincs ok a hosszabbításra

Boris Johnson azonban a pénteki BBC-műsorban kijelentette: "abszolút semmi ok nincs" arra, hogy január vége és a jövő év vége között ne lehetne a szabadkereskedelmi tárgyalások végére jutni egy olyan megállapodással, amely zéró vámtételeket és kvótamentességet tartalmaz a kétoldalú kereskedelemben. A brit miniszterelnök szerint csak annyi a teendő, hogy folytatni kell a meglévő harmonizált szabályok alkalmazását azokon a területeken, amelyeken ez helyénvaló, más területeken viszont fel kell hagyni a szabályozási harmonizáció alkalmazásával.