A tervezettnél 25 évvel hamarabb megtelt Kína legnagyobb szeméttelepe

Műanyagkéreg képződik a part menti sziklákon az óceánok szennyezettsége miatt
Elborítja a szemét a természetet, csökkenteni kell az egyszer használatos műanyagok használatát
Vágólapra másolva!
A Sanhszi tartományban található Jiangcungou hulladéklerakó telepet úgy tervezték, hogy naponta 2.500 tonna hulladékot tudjon fogadni, azonban a vártnál 25 évvel hamarabb megtelt – írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Kína a világ egyik legnagyobb szennyezője, és évek óta szenved a 1,4 milliárdos lakosság termelte hihetetlen mennyiségű szeméttől. Az óriás szemétteleppel is az volt a baj, hogy a napi várt mennyiség négyszerese, vagyis 10 ezer tonna hulladék került.

Illusztráció Forrás: Biosphoto/Sergio Hanquet / Biosphoto/Sergio Hanquet

A Hszian város közelében található szeméttelepet 1994-ben építették meg, és úgy tervezték, hogy 2044-ig lesz képes üzemelni.

A lerakó mintegy 8 millió lakost képes kiszolgálni.

A 700 ezer négyzetméter nagyságú, 150 méter mélységű telep több mint 34 millió köbméternyi tárolókapacitással rendelkezik.

A hónap elején a tartományban egy új szemétégetőt nyitottak, és várhatóan jövőre további négy égető üzembe helyezése várható, amelyek együttesen napi 12 ezer tonna szemetet lesznek képesek feldolgozni.

A lépés a hulladéklerakók számának csökkentésére irányuló terv része.

Illusztráció Forrás: AFP/Gianluigi Guercia

2017-ben Kína 215 millió tonna városi háztartási hulladékot gyűjtött össze az ország statisztikai évkönyve szerint – ez tíz évvel korábban még csak 152 millió tonna volt.

Az országban 654 hulladéklerakó és 286 hulladékégető található.

Ugyan nincs arra vonatkozó adat, hogy az ország hulladékmennyiségét milyen arányban hasznosítják újra, azonban egy kormányjelentés szerint

Kína 2020 végére azt tervezi, hogy a nagyobb városokban a hulladék 35 százalékát újrahasznosítják.

Sencsen városában például július óta kötelező a hulladék kiválogatása és újrahasznosítása.

2017-ben az ország betiltotta 24 különböző szeméttípus behozatalát, korábban Kína 7 millió tonna hulladékot importált Európából, Japánból és az Egyesült Államokból, valamint 27 millió tonna papírhulladékot.