Még sokat kell várni a világgazdaság fellendülésére

global business growth working man figurine businessman finance person investment looking stock market béremelés fizetés fzetések building top leadership leader concepts economy toy stack money coins success communication currency development gree
32507089 - working men creating global business growth
Vágólapra másolva!
A legnagyobb svájci bank szerint a világgazdaság talpra állása sokkal később jöhet el, mint ahogy azt a többség ma gondolja. Ráadásul a felemelkedés üteme is igen lassú lesz. Mindeközben a pénzügyi piacok egyre inkább elveszítik a realitásérzéküket.
Vágólapra másolva!

Jelenleg rendkívül alacsony világgazdasági növekedési időszakban vagyunk – ez a UBS elemzőinek kiindulási pontja, ahonnan megfogalmazták a friss prognózisukat. A svájci pénzintézet vezető közgazdásza, Arend Kapteyn nemrég egy konferencián fejtette ki, a világgazdasági növekedés, éves bázison, 2,6 százalék körül alakul, és a következő három negyedévben sem lehet számítani különösen jobb eredményre.

A szakember hozzátette, a jelenlegi amerikai-kínai kereskedelmi háborúban kivetett vámok hatásai még nem is épültek be teljesen a világgazdaságba. Erre a jövő év első feléig még várni kell. Mindazonáltal izgalmas lesz, hogy alakulnak majd a kereskedelmi tárgyalások az USA és Kína között.

Az elmúlt hetekben ugyanis ismét kiújult az optimizmus, ahogy kilátásba került a konfliktus lezárása – ez pedig támogatta részvényeket és más kockázatos piaci eszközöket is.

Később azonban a befektetők úgy látták, nem haladnak a tárgyalások, ami ismét felélesztette az aggodalmakat.

A UBS közgazdásza azonban figyelmeztetett, a pénzügyi piacok teljesítménye egyre inkább elszakad a reálgazdasági helyzettől. A világgazdaság ugyanis gyengén teljesít, miközben az árfolyamokat elsősorban a kereskedelmi háborúval kapcsolatos események befolyásolják – vagyis a befektetők nem igazán figyelnek arra, milyen reálgazdasági teljesítmény tapasztalható a mélyben.

Eltart még egy ideig, mire összeszedi magát a világgazdaság Forrás: Origo

Kapteyn hozzátette, még ha a világ két legnagyobb gazdasága meg is tudna állapodni a következő hetekben, az sem jelentené azt, hogy a reálgazdaságok általánosan felpattannak. Ennek oka pedig, hogy

a jelenlegi gazdasági ciklusban az autószektor ciklusa a végéhez közelít, míg a technológiai szektor épp talpra állás előtt van.

Következésképpen a szakember szerint a banknál attól tartanak, hogy bár el fog jönni a világgazdaság felélénkülése, de ez sokkal később lesz, mint ahogy a többség várja, és az üteme is sokkal lassabb lesz, mint amiben a többség reménykedik.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyébként nemrég vágta vissza a világgazdasági növekedési kilátásait 2019-re és 2020-ra nézve egyaránt.

A washingtoni székhelyű szervezet most erre az évre 3 százalékos, növekedést vár, ami 0,3 százalékpontos vágás az áprilisi prognózishoz képest

– tavaly az IMF 2019-re még 3,6 százalékos bővülést várt. Jövőre a Valutaalap most 3,4 százalékos növekedéssel számol, szemben a hat hónappal ezelőtti 3,6 százalékkal.