Több mint 5 milliárd hamis fiókot talált idén a Facebook

A Facebook új logója
Vágólapra másolva!
A Facebook bejelentette, hogy 5,4 milliárd hamis fiókot törölt idén, de még így is milliós nagyságrendben lehetnek hasonlóak - a cég szerint. Tavaly 3,3 milliárd hamis fiókot törölt az amerikai cég platformjáról.
Vágólapra másolva!

A közel 2,5 milliárd havi felhasználói bázis mintegy öt százalékát hamis profilok adják, annak ellenére, hogy egy technológiai fejlesztésnek köszönhetően lehetősége van a cégnek arra, hogy már a létrehozás pillanatában értesüljön a hamis fiókokról – nyilatkozta a Facebook.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

Mark Zuckerberg vezérigazgató újságírói kérdésre elmondta, hogy

a hamis fiókok nagyszámú törléséből is látható, mennyire komolyan veszi ezek kezelését a vállalat.

A hamis fiókok mértéke jól mutatja a jövő évi amerikai elnökválasztásig, valamint a népességszámlálásig a Facebook előtt álló legnagyobb kihívásokat, feladatokat.

– mondta el a vezérigazgató. A Facebook január és március közötti időszakban több mint 2 milliárd hamis profilt számolt fel.

Illusztráció Forrás: AFP/Anadolu Agency/Muhammed Selim Korkutata

A bejelentés a Facebook legújabb átláthatósági jelentésének részeként érkezett, amely először tartalmaz információkat az Instagramról.

Április és szeptember között, az Instagram adatai szerint, a cég közel 3 millió fiókot törölt, mert megsértette a drogtörvényekkel kapcsolatos irányelveket, továbbá 95 ezer olyan fiókot számoltak fel, ami fegyverértékesítéssel foglalkozott.

Gyermekpornográfiával kapcsolatos, vagy gyerekek szexuális kihasználását bemutató tételekből 11,6 milliót semmisítettek meg a Facebookon és 754 ezret az Instagramon csak az idei harmadik negyedévben.

Illusztráció Forrás: Facebook

Az Instagram jelentése azonban nem terjed ki a fő problémák közé sorolt zaklatás és gyűlöletbeszéd területére. Zuckerberg elmondta, hogy

a Facebook rendszereit az Instagram széles körben használja a káros tartalmak felismerésére.

Az év elején indította el a cég az algoritmusát, amely a gyűlöletbeszédet tartalmazó tartalmakat automatikusan eltávolította. A jelentés szerint július és szeptember között 7 millió gyűlöletbeszéd-tartalmat távolítottak – ez 60 százalékos növekedést jelent az április és június közötti időszakhoz képest. Ráadásul ezek 80 százalékát már azelőtt felfedezte az algoritmus, mielőtt akárcsak egyetlen felhasználó is láthatta volna.