Leminősítették Indiát, és ez nem mindenkinek tetszik

economy Horizontal
Employees assemble parts and make final inspections of Honda Activa scooters in the 4th assembly line after its inauguration at Honda Motorcycle & Scooter India Pvt. Ltd. Karnataka in Narasapura, on the outskirts of Bangalore on August 2, 2017. / AFP PHOTO / MANJUNATH KIRAN
Vágólapra másolva!
A legendás feltörekvő piaci befektető, Mark Mobius, élesen kritizálta a Moody's-t, miután a hitelminősítő visszavágta India növekedési kilátásait. Mobius szerint ugyanis a Moody's rosszul látja a helyzetet, az ítélete pedig teljesen téves.
Vágólapra másolva!

Mark Mobius hosszú ideje optimista India gazdasági jövőjével kapcsolatban, így nem olyan meglepő, hogy a híres befektető éles szavakkal kritizálta a Moody's-t, amikor a hitelminősítő visszafogta az ázsiai ország kilátásait.

A Moody's stabilról negatívra változtatta India minősítését, részben arra hivatkozva, hogy az ország vezetése nem tudja elég hatékonyan támogatni a gazdasági növekedést.

Mobius erre a CNBC-nek úgy nyilatkozott, hogy a Moody's döntése téves, és nem is indokolt, tekintve hogy a jövőben India jelentős növekedés előtt áll. A Mobius Capital Partners alapítója szerint az indiai reformok el fogják érni a kívánt hatást, és végül támogatják majd a növekedést.

A Moody's döntése mögött azonban az állhat, hogy India valóban komoly növekedési lassuláson megy keresztül.

Az április-június közti időszakban az ázsiai óriás GDP-növekedése hat éve nem látott mélypontra, éves alapon 5 százalékra lassult.

Ráadásul Indiában manapság a pénzügyi szektor egésze is gyengélkedik, ami nem csupán a beruházásokat és a hitelkihelyezéseket érinti rosszul, de a kis- és közepes vállalkozások is széles körben szenvednek az országban.

Mark Mobius kitartóan bízik az indiai gazdaság jövőjében Forrás: David Rochkind/Bloomberg/Getty Images

Mobius azonban nem az egyetlen szakember, aki kételkedik a Moody's ítéletében. A Bank of America alá tartozó DSP Merrill Lynch közgazdászai szintén úgy vélik, a hitelminősítő által kiemelt kockázatok túlértékeltek lehetnek.

Egy múlt héten közzétett jelentésükben az elemzők hangsúlyozták,

a jelenlegi indiai lassulás sokkal inkább ciklikus, mintsem strukturális problémákra utal.

Hozzátették, az indiai kormány és a központi bank egyaránt hozott olyan döntéseket, amelyek támogatják a növekedést, így az ország jövőre már felpattanást mutathat.

A másik oldalról viszont vannak olyan szakemberek, akik szerint az indiai növekedés még tovább lassulhat, mielőtt bekövetkezik a pozitív fordulat. A legnagyobb indiai állami bank (State Bank of India) például kedden szintén visszafogta az ország növekedési kilátásaira vonatkozó jelzéseit. A pénzintézet szerint a belső és a külső kedvezőtlen hatások egyaránt rontják India növekedési lehetőségeit.

Ezek alapján a bank most úgy számol, hogy az idei pénzügyi évben csupán 5 százalékos lesz a növekedés, a korábban várt 6,1 százalék helyett.

A teljes képhez tartozik, hogy az erre a pénzügyi évre vonatkozó indiai kilátásokat korábban már maga az indiai jegybank, a Nemzetközi Valutaalap, valamint az Ázsiai Fejlesztési Bank is visszafogta.