A világ legnagyobb sörgyártója újabb kézműves főzdét venne

Budweiser sör, sörgyár
--FILE--View of the stand of Budweiser beer of AB InBev during the 2018 China International Alcoholic Drinks Expo (CIADE 2018) in Shanghai, China, 16 November 2018. Anheuser-Busch InBev is reportedly planning a Hong Kong public offering for its Asia unit as it looks to reduce its debt burden and expand in the continent. The Belgian beer giant hopes to raise more than USD5 billion in the listing, Beijing Business Today reported, citing two anonymous Asian bankers who value the firm's Asian business at USD70 billion. Other sources expect the listing to pull in between USD2 billion and USD3 billion, while InBev itself has not commented on the matter.
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb sörfőzdéje, az Anheuser-Busch InBev 16,5 dolláros (5 ezer forint) áron venné meg a Craft Brew Alliance részvényeinek darabját. A cég közel 70 százalékát vásárolná fel a Budweiser sörök gyártója – összegzi a MarketWatch.
Vágólapra másolva!

Az AB Inbev elutasította a részvényenkénti 22 dollár (kb. 6.700 forint) vagy afeletti értékű vásárlást.

A mostani bejelentésen viszont elhangzott, hogy sikeres akvizícióval a Craft Brew Alliance – ami olyan márkákat birtokol, mint a Kona Brewing vagy a Redhook Brewery – 70 százalékát vásárolhatja fel a belgiumi Leuvenben székelő vállalat.

Illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Dycj

Noha ez az ár több mint kétszerese a Craft Brew záráskori 7,33 dolláros (2.200 forint) részvényárának, azonban sokkal alacsonyabb, mint a cég tavaly júliusi részvényára.

2016-ban az AB InBev és a Craft Brew hosszú távú partneri megállapodást kötött a disztribúció területén, és ez tartalmazza az AB InBev opcióját arra, hogy magasabb áron felvásárolja a részvényeket: az első évben 22 dollárért, a második évben 23,5 dollárért (7.000 forint), míg a harmadik évben 24,5 dollárért (7.400 forint).

Amennyiben ezt a harmadik év végén nem teszi meg, akkor 20 millió dollárt (mintegy 6 milliárd forint) köteles fizetni a Craft Brew-nak.

Az AB InBev utóbbi években számos kézműves sörmárkát vásárolt, ezzel igyekezve kihasználni az ilyen jellegű sörök népszerűségét.

Illusztráció Forrás: BELGA/AFP/Nicolas Maeterlinck

A multinacionális cég a Craft Brew Alliance 31,2 százalékát már birtokolja,

és amennyiben a felvásárlást jóváhagyják, 221 millió dollárt (67,2 milliárd forint) fog fizetni a kézműves sörgyártónak, mintegy 320 millió dollár (97,3 milliárd forint) értékben, és így is milliókat takarít meg a 2016-ban rögzített megállapodáshoz képest.

A két cég szerint az ügylet jövőre zárulhat le.

A bejelentés hatására a Craft Brew részvények értéke több mint 120 százalékkal ugrott meg.