Elkezdtek ragaszkodni a készpénzhez a befektetők

tőzsde, Wall Street, USA, New York
NEW YORK, NY - OCTOBER 26: A monitor displays the day's final numbers on the floor on the New York Stock Exchange (NYSE), October 26, 2018 in New York City. The Dow Jones Industrial average was down nearly another 300 points at the close on Friday. Disappointing earnings numbers from key technology companies, including Amazon and Alphabet, were driving forces for the markets' slide. Drew Angerer/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A leggazdagabb befektetők egyre több készpénzt tartanak a portfólióikban, ami már önmagában is arra utal, hogy elkezdődött a fedezékek építése. Ezzel együtt egy friss felmérés szerint a befektetők több mint fele arra számít, 2020 végéig érkezik a piaci zuhanás.
Vágólapra másolva!

Miközben a részvénypiacok új csúcsokat ütnek meg, a vagyonos befektetők a háttérben elkezdték kiépíteni a fedezékeiket. Ráadásul egy friss felmérés alapján most már „rövidtávon" zuhanást várnak a befektetők.

Ezt támasztja alá, hogy a UBS Wealth Management friss felmérése szerint

a gazdag befektetők 55 százaléka arra készül, hogy 2020 végéig jön az amerikai részvénypiac beszakadása.

A UBS egyébként 3400 olyan szereplőt kérdezett meg, akik legalább 1 millió dollárnyi eszközzel rendelkeznek.

Már rövid távon jöhet a részvénypiac beszakadása? Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

Mindeközben az látszik, hogy ezek a befektetők egyre nagyobb arányban tartanak menedékeszköznek számító készpénzt. A felmérés szerint a háttérben az amerikai-kínai kereskedelmi háborúból fakadó bizonytalanságok, illetve az általános világgazdasági növekedés lassulása áll.

Ennek következtében

a gazdag befektetők most 25 százaléknyi készpénz tartanak a portfólióikban, ami sokkal magasabb a UBS által ajánlott 5 százalék körüli aránynál.

Ráadásul jól látszik, hogy a készpénzállomány bővítése nem új fejlemény. Az elmúlt két negyedévben a befektetők már háromszor annyi készpénzt tartottak, mint amennyi a szakemberek szerint átlagosan ajánlott.

Ezzel párhuzamosan más felmérések azt is kimutatták, hogy a vállalatok is igyekeznek menedéket keresni, és ugyanúgy készpénzt halmoznak föl, mint a magánszereplők. A Wall Street Journal kimutatta, a pénzpiaci alapok csak az elmúlt három évben ezer milliárd dollárral bővültek, és egy évtizede nem látott magas eszközállománnyal rendelkeznek.

A másik oldalon viszont a részvénybefektetők túlságosan elbizakodottan tekintenek a jövőre

– írja a MarketWatch elemzése.

Ezt támasztja alá, hogy a jövőbeni piaci kilengéseket mérő Cboe Volatility Index 19 pont körül mozog, ami bőven alatta van a historikus átlagnak. Ez arra utal, hogy a részvénypiaci szereplők nagyon meglepődhetnek, ha a közeljövőben tényleg beüt egy zuhanás.