Történelmi rekordot döntöttek idén a beruházások Magyarországon

Mercedes gyár Kecskemét
Mercedes-Benz startet Produktion des neuen CLA Coupés in Kecskemét: Einbau des Cockpits. Mercedes-Benz starts production of the new CLA Coupé in Kecskemét: Installation of the cockpit.
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter gazdasági bizottsági meghallgatásán az Országgyűlésben hangsúlyozta, hogy az idén már minden beruházási rekord megdőlt Magyarországon. Október végéig 62 nagyberuházásról született megállapodás, ami 9682 új munkahelyet jelent, mindehhez a kormány 129 milliárd forint készpénztámogatást biztosított. Több, történelmi léptékű működőtőke-befektetésről született bejelentés az idei évben.
Vágólapra másolva!

A miniszter azt mondta, hogy az elmúlt időszakban végrehajtott beruházásoknak köszönhetően a magyar gazdaság termelésorientáltból egyre inkább fejlesztésorientált gazdasággá alakul át. Azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy a beruházás-ösztönzési rendszeren keresztül létrejött új munkahelyeken

a bruttó fizetés tavaly átlagosan 420 ezer, idén az első tíz hónapban 458 ezer forint volt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén Forrás: MTI/Soós Lajos

A miniszter kiemelte továbbá, hogy

az első tíz hónapban Dél-Koreából érkezett 10 nagyberuházás, 4 pedig Japánból, mintegy 3 milliárd euró összértékben,

ezek az elektromos autóiparhoz kapcsolódnak. Az első tíz hónap beruházásait tekintve területi bontásban Komárom-Esztergom megye áll az első helyen 11 nagyberuházással, Pest megyébe 9, Budapestre 6 érkezett.

Csúcsberuházások sora az idei évben

A Mercedes kecskeméti gyárát leszámítva minden idők legnagyobb beruházásai gyakorlatilag az idei évhez kapcsolódnak. Ha sorra vesszük az idén bejelentett legnagyobb magyarországi külföldi működőtőke-befektetéseket, mindenképpen ide kívánkozik a debreceni BMW-gyár, ahol idén kezdődött meg a kivitelezés első fázisa.

Munkagépek dolgoznak a leendő BMW-gyár építési területén Debrecen közelében Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A világ egyik legnagyobb és legsikeresebb autógyártója elektromos autókat is fog az új üzemben gyártani, a több mint egymilliárd eurós befektetés 1000 munkahelyet teremt.

A legmodernebb autóipari gyártási technológiákkal, egy gyártósoron állítanak majd elő hagyományos és elektromos meghajtású négykerekűeket. A gyár kapacitása évente 150 ezer autó gyártására elegendő.

Újabb óriásberuházás a Samsungé: mintegy 390 milliárd forintból bővíti gödi akkumulátorgyártó üzemét a Samsung SDI, a beruházás 1200 új munkahelyet hoz létre. A beruházással Göd felkerült az autóipar új korszakának világtérképére. A vállalatnak világszerte egyébként három üzeme van, kettő Ázsiában és egy Gödön.

Nemrégiben letették a MOL 1,2 milliárd euróból épülő poliol komplexumának alapkövét is Tiszaújvárosban, amivel

elindult Magyarország legnagyobb hazai hátterű beruházása.

A cégcsoport fejlesztéséhez a kormány 131 millió eurós támogatással járul hozzá. A MOL-csoport olyan magyar brandet képvisel, amely Európában és a világon is ismertté teszi a hazai ipart, és húzóhatást gyakorol a magyar gazdaság egészére.

Minden idők egyik legnagyobb beruházását hajtja végre Magyarországon a Samsung Forrás: AFP/Marco Bertorello

Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központja épül a német FAKT AG egymilliárd eurós (313,7 milliárd forint) beruházásában Hegyeshalom és Bezenye határában

- ez szintén minden idők egyik legnagyobb külföldi tőkebefektetése Magyarországon.

A német vállalat ötven hektáron feldolgozó és logisztikai központot, harminc hektáron üvegházat, ötven hektáron szabadföldi kertészetet hoz létre, amivel csaknem a teljes magyar zöldség-gyümölcs ágazat termékei számára adhat kiugrási lehetőséget az európai piacokra.

Szintén kiemelkedő nagyságrendű a dél-koreai SK Innovation 239 milliárd forint értékű beruházása, amely ezer új munkahelyet teremt Komáromban. Az elektromos járművek akkumulátorait gyártó üzemben a termelés 2021-2022 fordulóján kezdődhet meg.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a dél-koreai Doosan rézfóliagyártó üzemének alapkőletételi ünnepségén a tatabányai ipari parkban Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Az Audi 41 milliárd forintból bővíti Győrben a járműgyártási infrastruktúráját, motorfejlesztési központját és az elektromos meghajtásokat gyártó egységét. A kormány 6,4 milliárd forinttal támogatja a 250 munkahelyet teremtő fejlesztést.

Egy további dél-koreai gyártó, a Doosan pedig rézfóliagyártó üzemet létesít 31 milliárd forintos ráfordítással. A tatabányai ipari parkban megvalósuló beruházást a kormány 4,7 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatással segítette. A kezdetben 181 új munkahelyet teremtő vállalat a teljes kapacitás elérésekor évente 50 tonna rézfóliát gyárt majd. Ez a mennyiség évente 2,2 millió elektromos autó akkumulátorainak előállításához lesz elegendő.

A legújabb beruházás pedig a GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszergyártó céghez kötődik, amely 18 milliárd forintos fejlesztést hajtott végre Gödöllőn. Az új oltóanyaggyár létrehozását a kormány 1,8 milliárd forinttal támogatta. A GSK, amely a világ hatodik legnagyobb gyógyszeripari vállalata, 104, magas hozzáadott értéket képviselő munkahelyet teremtett a Pest megyei városban.

Új ösztönzőrendszer a magyarországi befektetésekhez

A magyar kormány továbbra is minden eszközzel szeretné ösztönözni a nemzetközi beruházásokat. Miután a verseny ezen a téren rendkívül éles a világban, ezért

október elsejétől új beruházás-ösztönzési rendszer lépett életbe Magyarországon,

amelynek célja, hogy a technológiaorientált beruházásokról szóló döntések is Magyarország mellett szülessenek.

Gyártósor a Mercedes kecskeméti gyárában Forrás: Daimler AG/© Daimler AG/Daimler Ag - Global Communications Cars

A beruházás-ösztönzési rendszer új elemei közé tartozik, hogy az már nem szabja meg előfeltételként a munkahelyteremtést a támogatások elnyeréséhez. Innentől kezdve a technológiaorientált, az új folyamatokat, eljárásokat és technológiákat Magyarországra behozó, a már meglevő munkahelyek hozzáadott értékét növelő beruházásokat is támogatni tudja a kormány.

Emellett a gazdasági döntéshozók a fejlesztési adókedvezmény igénybevételéhez szükséges beruházási minimumot is lejjebb szállították, a bürokrácia visszaszorítása érdekében pedig megszűnik a társasági adóelőleg-feltöltési kötelezettség és járulékokat is összevonnak.