Ez most a világ legdrágább karórája

Patek Philippe
Asprey
Vágólapra másolva!
Rekordösszegért kelt el egy órakülönlegesség a Christie's aukciósház svájci árverésén - írja a Guardian.
Vágólapra másolva!

A jótékonysági árverésen 31 millió svájci frankot, azaz közel 9,5 milliárd forintot fizettek egy Patek Philippe óráért. Ezzel a Grandmaster Chime 6300A-010

minden idők legdrágább, értékesített karórája lett.

Az ügylet különlegességét többek között az adja, hogy a befolyt teljes összeget a genetikai eredetű izomdisztrófiás betegségek kutatására fordítják majd.

Ez nem az árverésen elkelt egyedi óra, hanem egy Patek Philippe Asprey Forrás: Sotheby's aukciósház

A másik különlegessége pedig, hogy az aukción elkelt órát kifejezetten erre a jótékonysági árverésre szállította a gyártó. A genfi hotelben megrendezett eseményen mindössze öt perces licit után jutottak el a leütési árig, ahol a győztes egy névtelenséget kérő, telefonon licitáló lett.

A leütési ár jócskán meghaladta a várt 2,5-3 millió svájci frankot.

A Grandmaster Chime 6300A-010 számos különleges tulajdonsággal bír, ebből kettőnek van szabadalma is: egy akusztikus ébresztés, amely a beállított időpontban jelez, valamint egy dátumemlékeztető, amely egy előre beállított napon figyelmezteti az óra használóját. Kimunkálása elképesztően aprólékos, több mint 1000 mozgó alkatrészt tartalmaz, és valamennyi felhasznált anyag különleges minőségű. Egyébként a teljes széria kivételes színvonalon elkészített műremekekből áll:

A jótékonysági célú árveréseket 2005-ben indították útjára egy kezdeményezés keretében, aminek alapján kétévente aukcióra kerülnek kifejezetten ezekre az alkalmakra készített egyedi órák. A bevételt minden esetben súlyos betegségek kutatására fordítják. Az aukciósház a mostani árverés kapcsán közölte azt is: ők maguk is lemondanak az ilyenkor egyébként szokásos, a leütési ár 25 százalékának megfelelő prémiumukról.