Közel egymilliárd forintos fejlesztést hajtott végre a fúrószárgyártó Toolex

2019.11.12. 10:18

Több mint 940 millió forintból fejlesztette gépparkját a fémmegmunkálással és fúrószárgyártással foglalkozó nagyszénási Toolex Kft. – közölte a vállalat üzemvezetője.

Tóth Péter elmondta: a beruházáshoz 470,68 millió forintot európai uniós pályázaton nyertek el, a maradék összeget saját forrásból, banki hitel felvétele nélkül biztosították.

IllusztrációForrás: Toolex

Az összegből a cég beszerzett hat speciális, CNC vezérlésű élező-, köszörülő- és megmunkálógépet, amelyek egyebek mellett alkalmasak speciálisan kis- és közepes szériájú keményfém szerszámok gyártására, valamint nagyátmérős termékek profilköszörülésére. A beruházás hatására nagyobb átmérőjű és hosszabb termékeket tudnak gyártani – magyarázta.

A piaci változások függvényében a tavaly legyártott csaknem 151 ezer fúróhoz képest 7-12 százalékos kapacitásnövekedést remélnek a fejlesztés révén.

A Toolex Fémfeldolgozó Kft. 1993 októberében 15 munkavállalóval kezdte meg munkáját. A társaság fő tevékenysége a fémmegmunkálás, azon belül is fúrószár megmunkálás, fúrószárgyártás, egyélű fúrószerszámok keményfém betéteinek gyártása, összeépítése, fúrófej és fúróhüvely méretre köszörülése. Magyarországon a szegmensben piacvezető a cég.

 A beruházás révén a vállalat létszámbővítést nem vállalt, ám míg 2017-ben, a pályázat beadásának évében 170, idén 186 dolgozó volt az általános statisztikai létszám.

A vállalat termékeinek 80 százalékát exportálja a fő felvevőpiac Németországba. Tóth Péter elmondta, tervezik az értékesítői csoport bővítését, erősen fókuszálva a romániai piacok bővítésére, illetve előkészítés alatt van a bolgár ipar szerszámigényének felmérése.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Toolex Kft. árbevétele a 2017-es 3,4 milliárdról 2018-ban 3,69 milliárdra nőtt; az exportértékesítés csaknem 3 milliárdról 3,4-re emelkedett. Ez idő alatt az adózott eredménye 842 millió forintról 922-re nőtt. A szeptemberi autóipari megtorpanás következtében a cég az idén a tavalyihoz hasonló eredményre számít – közölte az üzemvezető.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK