Csak egyetlen területen nőtt a milliárdosok vagyona a világon

mauritius,tengerpart
A Pereybere Beach és yacht kikötő
Vágólapra másolva!
A UBS és a PwC közösen készített új tanulmánya szerint a milliárdosok tőzsdei cégei jobban teljesítenek az átlagnál, viszont a milliárdosok vagyona összességében mégiscsak csökkent több világpiaci ok miatt. A milliárdosok száma az elmúlt öt évben tovább emelkedett a világon, köztük a nők növelték az arányukat. A tanulmányból az is kiderül, hogy a technológiai vállalkozások húzzák a milliárdosok vagyonát, ahogy az is, hogy a kínaiak a második helyre jöttek fel a vagyon szerinti rangsorban.
Vágólapra másolva!

A 2018 végéig tartó 15 év során milliárdos által irányított, tőzsdén jegyzett társaságok évi 17,8 százalékos hozamot hoztak, szemben a Morgan Stanley Capital International All Country World Indexével (MSCI ACWI), mely egy piaci tőkeértékkel súlyozott index a részvénypiaci teljesítmény széles körű mérésére az egész világon.

Az MSCI ACWI évi 9,1 százalékához képest így a milliárdosok vállalataik jövedelmezőbbek, azaz a piaci átlag felett keresnek.

Ezek saját tőkehozama évi 16,6 százalék volt az elmúlt 10 évben, összehasonlítva az MSCI ACWI évi 11,3 százalékával.

Ennek okát a tanulmány szerzői abban látják, hogy a milliárdosoknak három különálló személyiségvonása van, amelyek kedveznek a vállalkozásoknak.

Ezek az intelligens kockázatvállalás, az üzleti fókusz és az elszántság.

Ezenkívül, mint általában a családi vállalkozások, a milliárdos vállalkozások általában hosszú távú stratégiával is rendelkeznek.

A 2018 végéig tartó öt évben a milliárdos vagyon több mint egyharmaddal (34,5 százalék) növekedett a világon, összesen 8500 milliárd dollárt érve el, amely 2200 milliárd dollárral magasabb, mint az öt évvel korábbi adat.

Ebben az öt évben 589 ember lett milliárdos, ez a réteg 38,9 százalékkal 2101 főre emelkedett. Ugyanakkor 2018-ban a milliárdosok vagyona 4,3 százalékkal, vagyis 388 milliárd amerikai dollárral esett vissza, az erős amerikai dollár, a kereskedelmi háború, az alacsonyabb gazdasági növekedés miatti félelem és a pénzügyi piacok eredményei miatt.

Világszerte tovább nőtt a milliárdosok vagyona az elmúlt öt évben, köztük egyre nagyobb arányt képviselnek a nők Forrás: shutterstock.com

Milliárdosoknak általában mindenki férfiakat képzel. Nos, ezt a sztereotípiát igencsak megtöri az az adat, hogy a nők gyorsabban váltak milliárdosokká 2013 és 2018 között, mint a férfiak: a női milliárdosok száma majdnem a felével (46 százalék) nőtt ebben az időszakban, konkrét számuk 160-ról 233-ra emelkedett. Eközben a férfiak száma 39 százalékkal nőtt. Igaz, meg kell említeni, hogy még így is a férfiak vannak többségben, arányuk mintegy 89 százalék. Ezt a hatást azonban már 2015-ben is azonosították a tanulmány készítői, 1995 és 2014 között ugyanis a női milliárdosok száma 6,6-szorosára nőtt, míg a férfiaké 5,2-szeresére.

A UBS és a PwC tanulmányáról

A UBS és a PwC friss tanulmánya már a hatodik jelentés a sorban a Föld milliárdos rétegének vagyonáról és tevékenységéről. A felmérésben az amerikai, az Európát és Afrikát magába foglaló EMEA és az Ázsiát, Ausztráliát és Óceániát magába foglaló APAC régió 43 országának 2110 milliárdosát mérték fel, több mint két évtizedre visszatekintve. A feltérképezett vagyon a világ milliárdos rétegének mintegy 98 százalékát éri el, de ezen felül a tanulmány készítése során interjúkat készítettek a milliárdosok tanácsadóival, illetve további személyes interjúkat is készítettek több mint 30 milliárdos képviselőjével is.

A milliárdosok között a fő húzóerőt az úgynevezett technológiai vállalkozók jelentik, amelyek a saját szektorukon túli dinamizmust adnak a világgazdasághoz.

A technológia az egyetlen olyan ipar, ahol a milliárdos vagyon 2018-ban növekedett (3,4 százalékkal 1300 milliárd dollárra). Nettó vagyonuk az elmúlt öt évben, 91,4 százalékkal növekedve csaknem megduplázódott. A szoftver, az internet és az elektronikus berendezések vállalkozói az elmúlt 30 évben erőteljes vállalkozásokat építettek az e-kereskedelem, a fintech iparág vagy épp az adatbázisokra épülő rendszerek tekintetében.

A tanulmány által összegzett adatok a világ milliárdosairól Forrás: Origo

Kína vállalkozói az elmúlt öt évben a világ második legnagyobb milliárdos csoportjává váltak, felülmúlva Oroszországot.

(A vezető csoport változatlanul az Egyesült Államoké.) A vagyonuk majdnem megháromszorozódott, 202,6 százalékkal növekedve elérte a 982,4 milliárd dollárt. A tavalyi évben a kínai milliárdosok nettó vagyona ugyanakkor 12,3 százalékkal csökkent. A kínai milliárdosok száma 48 fővel 325-re esett vissza.

A teljes angol nyelvű tanulmány az alábbi weboldalról tölthető le.