A legendás jegybankár szerint értelmetlen a digitális pénz

Alan Greenspan amerikai gazdaságtudós
Former Chairman of the Federal Reserve Alan Greenspan speaks about "Brexit" and the state of the European and US economies during a discussion with Bloomberg Government at their offices in Washington, DC, June 27, 2016. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Vágólapra másolva!
Az amerikai központi bank egykori legendás elnöke, Alan Greenspan szerint semmi értelme annak, hogy a jegybankok digitális pénzt kezdjenek el kibocsátani. Greenspan véleménye egy olyan időszakban jött, amikor nemcsak a kínai jegybank, de több más központi bank is vagy készül ilyen kibocsátásra, vagy vizsgálja a lehetőséget.
Vágólapra másolva!

Különösen érdekes, hogy Alan Greenspan egy kínai üzleti magazin (Caijing) éves gazdasági konferenciáján fejtette ki a jegybanki digitális pénzről szóló negatív véleményét, tekintve, hogy a kínai központi bank hamarosan előállhat a saját digitális fizetőeszközével.

Greenspan szerint azonban az ilyen kibocsátásoknak egyszerűen nincs semmi értelmük.

Rámutatott, a nemzeti valuták mögött ott áll a szuverén jegybank fedezetként, és ezt semmilyen más szervezet nem tudja helyettesíteni.

A legendás jegybankár odaszúrt kissé a Facebooknak is, amikor kiemelte, az amerikai dollár mögött álló nemzeti intézményi háttér olyasmi, amit a Facebook el sem tud képzelni. Greenspan ezzel a Facebook saját digitális fizetőeszközére, a librára utalt, melyet a közösségi média óriás több más nagyvállalattal partnerségben készül kibocsátani.

Kína hónapokon belül kijöhet a saját digitális fizetőeszközével Forrás: Imaginechina/Wang zichuang - Imaginechina/Wang Zichuang

Ezzel párhuzamosan egy friss elemzői vélemény szerint

Kína akár már a következő 2-3 hónapban előállhat a saját digitális fizetőeszközével.

A HCM Capital szakértője szerint ugyanis Kína már kifejlesztette az ehhez szükséges elektronikus fizetési keretrendszert, amely lehetővé tenné a jegybank számára, hogy digitális pénzt bocsásson ki a kereskedelmi bankok, illetve olyan harmadik szereplők számára, mint az Alipay vagy a WeChat Pay.

Ráadásul még az amerikai jegybankárok között is vita lehet a jegybanki digitális pénz kapcsán.

A philadelphiai Federal Reserve elnöke, Patrick Harker például októberben jelezte, „elkerülhetetlen", hogy a központi bankok, beleértve az amerikai Fedet is, digitális fizetőeszközt bocsássanak ki.

A teljes képhez tartozik, hogy maga Harker is közölte, ezzel a véleményével kisebbségben van a Fed tisztségviselőinek körében, de az intézmény ettől függetlenül vizsgálja a kérdést.

A digitális fizetőeszközök egyébként 2017-ben kaptak globális figyelmet, amikor a bitcoin ára párszáz amerikai dollárról közel 20 000 dollárig emelkedett. Ekkor léptek ki a fényre azok a szakértők, akik hangsúlyozták a digitális valuták mögött álló technológiákra akár a központi bankok is építhetnének, lehetővé téve a saját digitális pénzek kibocsátását.