Történelmi csúcsra emelkedett a magyar tőzsde a múlt héten

Budapesti Értéktőzsde
Budapest, 2015. június 22. Kijelző a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) újraalapításának 25. évfordulóján a BÉT budapesti székházában 2015. június 22-én. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Hatalmas rali bontakozott ki a múlt héten a nemzetközi tőzsdéken, az amerikai börzék minden eddigi rekordot megdöntöttek. De szépen emelkedett a BUX is, amivel szintén történelmi csúcsra ért.
Vágólapra másolva!

Alapvetően támogató nemzetközi környezetben, javuló eredményekre várva és egyedi hírek hatására nagyot emelkedett a BUX a múlt héten, amely csütörtökön zárásra csúcsot is döntött. Már hétfőn 1,56 százalékkal robogott a BUX, 9,6 milliárd forintos forgalom mellett. A Mol 3,16 százalékkal, 3000 forint fölé ugrott, miután bejelentette, hogy a vártnál olcsóbban, 1,57 milliárd dollár értékben megszerezte a legnagyobb azeri olajmező 8,9 százalékos részesedését a Chevrontól, amivel 20 százalékkal nőhet a termelése, éves szinten akár 200 millió dollárral növelve az EBITDA-t. Az OTP 2,06 százalék feletti mértékben emelkedett, stagnált a Richter, ezzel szemben közel 1 százalékkal esett a Magyar Telekom.

Sorra jöttek a történelmi csúcsok

Kedden a hazai tőzsdén a kereskedés vége felé jött meg az étvágy, így átlag feletti, 11,3 milliárdos forgalom mellett közel 1 százalékot emelkedett a BUX. A Richter 2,75 százalékkal robbant, mivel az Allergan messze a várakozások feletti forgalmat jelentett a cariprazine hatóanyagú Vraylarból, a Mol további 1,26 százalékkal menetelt feljebb, az olajrészvények emelkedését követve, az OTP minimálisan emelkedett, a Magyar Telekom pedig közel fél százalékkal került feljebb.

Történelmi csúcsra ért a múlt héten a BUX Forrás: MTI/Marjai János

Nem volt egységes a hazai piac szerdán, így átlaghoz közeli, 9,4 milliárd forintos forgalom mellett mindössze 0,13 százalékkal emelkedett a BUX, de ez is elég volt ahhoz, hogy karnyújtásnyira kerüljön a mindenkori csúcsához.

Közel 1 százalékkal, történelmi zárócsúcsra, 13.990 forintra emelkedett az OTP,

az olajárak esése miatt 1,3 százalékkal esett a Mol, az egyre erősebb eredményvárakozások miatt további 0,2 százalékkal emelkedett a Richter, míg 0,7 százalékkal került feljebb a Magyar Telekom.

A szerdai zárás után tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését a Magyar Telekom, amelynek alapján összességében teljesíthetőek a menedzsment célkitűzései, így a 27 forintos osztalék mellett a jelenlegi árfolyammal számolt 6,1 százalékos osztalékhozam kifejezetten vonzó, EV/EBITDA értékelés alapján pedig legalább 20 százalékkal alulértékeltek a Magyar Telekom részvényei.

Csütörtökön a BUX is történelmi csúcsot döntött 0,7 százalékos emelkedéssel, átlag feletti, 12,4 milliárd forintos forgalom mellett.

Az OTP 1,6 százalékkal, történelmi csúcsra, 14210 forintra ugrott, 1 százalékkal menetelt felfelé a Mol, azonban a defenzívnek számító Magyar Telekom 0,7 százalékponttal került lejjebb, a Richter pedig profitrealizálás miatt csökkent 0,8 százalékkal.

Tarolt az OTP és a Richter

Pénteken kiderült, hogy minden szinten a várakozások felett teljesített az OTP a harmadik negyedévben. A hazai bankpapir árfolyama a közelmúltban nagyjából elérte az indokolt szintet, azonban a friss eredmények tükrében át is árazhatja a piac. A következő években az akvizíciók már teljes évben hozzájárulnak az eredményhez, míg az állományok organikusan is tovább nőhetnek a kifejezetten kedvező makrogazdasági háttérnek köszönhetően, így folytatódhat az eredmény növekedése, amit az árfolyam emelkedése kísérhet, ezért a Takarékbanknál arra számítanak, hogy az OTP árfolyama egy éven belül akár a 16.000 forintot is elérheti.

Szintén pénteken jelentette be harmadik negyedéves eredményeit a Richter. Az árbevétel 28,2 százalékkal, 127,5 milliárd forintra nőtt, meghaladva a 122,1 milliárd forintos várakozásokat, az üzemi eredmény 11,8 százalékkal, 17,7 milliárd forintra emelkedett, felülmúlva a 16,9 milliárd forintos várakozásokat. Noha az utóbbi néhány hét alatt nagyot emelkedett a Richter, az árfolyama továbbra is igencsak, mintegy 15-20 százalékkal alulértékelt, ezért indokolt lenne a további emelkedés, a gyorsjelentés hatására pozitív reakció várható.

Minden várakozást felülmúlt az OTP Bank harmadik negyedéves gyorsjelentése Forrás: Origo

A kifejezetten kedvező gyorsjelentések után, a romló nemzetközi környezetben profitrealizálás miatt lefelé csúsztak a hazai részvények, de egy hét alatt így is 3 százalékkal emelkedett a BUX, 3,5 százalékkal az OTP, 4,5 százalékkal a Mol, valamint 2,4 százalékkal a Richter, azonban 0,1 százalékkal esett a Magyar Telekom.

Miután nem tudta áttörni a 328-as szintnél levő masszív ellenállást, fokozatosan, szinte napról napra gyengült a forint a múlt héten, aminek semmilyen indoka nem volt.

A forint az euróval szemben 1,7 százalékkal, a dollárral szemben 3,1 százalékkal értékelődött le, ami feltűnően kilóg a sorból, mivel a cseh korona stagnált, a zloty pedig minimálisan, 0,3 százalékkal gyengült az euró ellenében.

Hétfőn világméretű rali bontakozott ki

Az enyhülő kereskedelmi feszültségek hatására hétfőn világszerte raliztak a részvénypiacok. Nagyot ugrottak az európai autógyártók, miután az amerikai kereskedelmi miniszter szerint lehetséges, hogy nem lesz szükség velük szemben vámok kivetésére, valamint nincs akadálya, hogy aláírják az amerikai-kínai megállapodást. Emellett robogtak az olajrészvények az olajárak emelkedése miatt és a javuló európai befektetői hangulatindex szintén támogatta az emelkedést. Száguldott a Ryanair a vártnál jobb eredményének köszönhetően.

Száguldott a Ryanair a jó gyorsjelentésre Forrás: AFP/Thomas Frey

Az európai tőzsdék 0,9-1,6 százalékkal, az amerikai indexek pedig 0,4-0,6 százalékkal emelkedtek, mindhárom amerikai vezető index rekordot döntött. A tengerentúlon a chipgyártók és a technológiai részvények vezették az emelkedést, mivel a kereskedelmi miniszter szerint az amerikai cégek hamarosan megkaphatják az engedélyeket, hogy újra szállítsanak a Huaweinek. Kedden mérséklődött a részvénypiacok lendülete, mivel a befektetők megpihentek az elmúlt napok csúcsdöntései után, azonban a hangulat továbbra is óvatosan optimista volt az amerikai-kínai megállapodással kapcsolatban.

Ráadásul az amerikai szolgáltatói beszerzési menedzser index jóval meghaladta a várakozásokat, így tovább enyhültek a recessziós félelmek, ami az európai és az amerikai hozamok emelkedéséhez vezetett, magával húzva a bankrészvényeket. A kedvezőbb keresleti kilátások miatt drágultak az olajárak, így emelkedtek az olajrészvények is.

A befektetők ugyanakkor szabadultak a defenzív és kamatérzékeny szektoroktól, így az ingatlan és közmű részvényektől. Az európai indexek így 0,1-0,3 százalék közötti mértékben emelkedtek, míg az amerikai vezető indexek minimálisan, vegyesen mozogtak, ami a Dow Jonest és a Nasdaqot új csúcsra húzta.

Pénteken következett az elbizonytalanodás

Felemásan teljesítettek a nemzetközi részvénypiacok szerdán. Enyhén, 0,1-0,3 százalékkal emelkedtek az európai tőzsdék a vártnál jobb német ipari megrendeléseknek köszönhetően, míg az emelkedést néhány kiskereskedelmi és élelmiszeripari cég vártnál jobb eredménye támogatta. Az amerikai indexek vegyesen, minimális elmozdulással zártak, miután a befektetők elbizonytalanodtak az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodással kapcsolatban, mivel az első részmegállapodás aláírása decemberre csúszhat.

Forrás: Shutterstock

Csütörtökön ismét meglódultak a nemzetközi tőzsdék, miután Kína közölte, hogy az első kereskedelmi részmegállapodás során a vámok fokozatos visszavonásáról is tárgyalnak. A tőzsdéket számos vártnál jobb vállalati eredmény és hír is támogatta, így szárnyalt a Lufthansa, a Siemens, az Unicredit, a Vestas, az ArcelorMittal, a tengerentúlon pedig a Qualcomm és a Ralph Lauren. Az enyhülő kereskedelmi feszültségek hatására emelkedtek az autóipari és a technológiai részvények, különösen a jelentős kínai exportkitettséggel rendelkező chipgyártók, a javuló kockázati étvágy miatt emelkedő hozamok miatt erősödtek a bankrészvények. Az olajárak pedig az energiaszektort támogatták.

Az európai tőzsdék 0,1-0,8 százalékkal négyéves csúcsra, a vezető amerikai indexek 0,3-0,7 százalékkal történelmi csúcsra emelkedtek.

Pénteken azonban elbizonytalanodtak a befektetők, mivel Donald Trump közölte, hogy nem egyezett bele a vámok visszavonásába, így lejjebb kerültek a tőzsdék. A múlt héten így az európai börzék 0,7-2,6 százalékkal, a vezető amerikai indexek 0,9-1,2 százalékkal emelkedtek.