A Danske Bank aranyat is adott el az ügyfeleknek

Danske Bank
A sign that reads 'Danske Bank' (Danish Bank) seen on a bank building in Aarhus, Denmark, 23 November 2016. Photo: Carsten Rehder/dpa
Vágólapra másolva!
A Bloomberg értesülései szerint a pénzmosás botrányba keveredett Danske Bank egy időben aranyrudakat ajánlott a gazdag ügyfeleinek, akik fizikai aranyat vásárolva egyszerűbben elrejthették vagyonukat.
Vágólapra másolva!

Egy 2012-es dokumentum szerint a Danske észtországi leányvállalata, amelyen keresztül dollármilliárdokat mostak tisztára az ügyfeleknek, felajánlotta egy szűk, főleg oroszokból álló befektetői kör számára, hogy az offshore számlák helyett, vegyenek inkább aranyrudakat és pénzérméket.

Az aranyrudakkal nem csak biztos helyen lett volna a pénzük, de nagyobb fokú anonimitást is elérhettek az ügyfelek.

Szintén fontos szempont volt a gyors mobilizálás, vagyis a vagyont így sokkal könnyebben lehetett volna szükség esetén szállítani.

Azt nem lehet pontosan tudni, hogy mennyi aranyat értékesített így a Danske, de a Bloomberg szerint voltak olyan ügyfelek, akik igénybe vették ezt a szolgáltatás.

illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Carsten Rehder

A pénzmosáselleni törvények szerint a 250 grammnál nehezebb aranyrudakat csak engedéllyel lehet megvásárolni és eladni, azonban ezt - egy jogi kiskapu segítségével - a Danske kikerülte.