Egy évtizede nem volt ilyen, hogy csökkent a milliárdosok összvagyona

hangulat nyaralás tenger luxus pihenés
Vágólapra másolva!
Tavaly a világ leggazdagabb magánszemélyei egy kicsit szegényebbek lettek – derül ki egy friss jelentésből. A geopolitikai felfordulások, illetve a nagy részvénypiaci mozgások negatívan érintették a milliárdosokat. Ilyen vagyoncsökkenésre pedig 2008 óta nem volt példa.
Vágólapra másolva!

A világ milliárdosainak összvagyona tavaly 388 milliárd dollárral 8539 milliárdra csökkent – derül ki a UBS és a PwC közös jelentéséből. A legnagyobb vagyonzuhanást Kínában tapasztalták, ahol egyébként az USA után a második legtöbb milliárdos él. Ezzel együtt szerte Ázsiában megszenvedték a gazdagok a tavalyi évet.

Mindazonáltal ötéves távlatban (2013 és 2018 között) a milliárdosok összvagyona 34,5 százalékkal emelkedett.

A 2013-as szinthez képest pedig a milliárdosok összlétszáma is jelentősen, 38,9 százalékkal bővült.

Ez azt jelenti, hogy 589 új milliárdos született a vizsgált időszakban, és a kutatás lezárásakor 2101 milliárdos élt a Földön.

A tavalyi évet nézve, egyedül az amerikai milliárdosok nem szenvedtek el vagyoncsökkenést. Az USA-ban az összvagyon 0,1 százalékkal emelkedett az év végéig. A világ legnagyobb gazdaságában 749 milliárdos élt, összesen 3600 milliárd dolláros vagyonnal.

Évek óta először csökkent a milliárdosok globális összvagyona Forrás: 123rf.com

Az ázsiai csendes-óceáni térség azonban összlétszámban még mindig vezeti a milliárdosok rangsorát, 754 magánszeméllyel, azonban az együttes vagyonuk mindössze 2500 milliárd dollár. Ez egyébként azt jelenti, hogy ez a térség adja a világ milliárdos lakosságának 36 százalékát.

A térségben Kínában él a legtöbb milliárdos (43 százalék), míg a második India (14 százalék), majd Hongkong (9 százalék), valamint Japán (4 százalék) következik. Kína pedig továbbra is igen jelentős vagyongyarapodásnak ad otthont.

Noha a leggazdagabb kínaiak vagyona (dollárban számolva) 12,8 százalékkal csökkent tavaly, az ország továbbra is 2-2,5 naponta „kitermel" egy újabb milliárdost.

Európában, a Közel-Keleten és Afrikában tavaly 5 százalékkal, 598 főre csökkent a milliárdosok száma, összesen 2400 milliárd dolláros vagyonnal.

A jelentés emellett kiemelte, hogy jelentősen megugrott a női milliárdosok száma az elmúlt időszakban. Jelenleg 233 női milliárdos él a Földön, ami a 2013-ban mért 160 hölgyhöz képest 46 százalékos emelkedésnek számít.

Ráadásul a nemek közti növekedési versenyt is a nők nyerték az elmúlt öt évben, mivel a férfi milliárdosok számának bővülése mindössze 39 százalékos volt.

Ebben a tekintetben az ázsiai női milliárdosok számának növekedése fűtötte leginkább a trendet.