Világszerte elismerik a magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményét

GDP, gross domestic product, bruttó hazai termék
Vágólapra másolva!
Jövőre is folytatódhat a hazai minimálbér-növekedés és több nemzetközi szervezet is javított a héten Magyarország GDP előrejelzésén. Emellett jó negyedévet zárt az OTP és a Richter is, illetve úgy tűnik, hogy javulnak az eddigi fagyos gazdasági kapcsolatok az Egyesült Államok és Kína között. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Nagyon komoly növekedést produkált az ipari termelés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből kiderül, hogy szeptemberben jelentősen 11,1 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 9 százalékkal emelkedett a kibocsátás.

illusztráció Forrás: Alföldi Tej

A munkanaphatástól megtisztított éves adat és a havi változás mutatója szeptemberben volt a legmagasabb ebben az évben. A legnagyobb súlyú járműgyártásban, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában jelentősen gyorsult a növekedés éves üteme az augusztusi 2, illetve 5,9 százalék után.

Jövőre is folytatódik a minimálbér növekedés

A következő évben a minimálbér és a garantált bérminimum - az idei évhez hasonlóan - nyolc-nyolc százalékkal emelkedik a tavaly év végén kötött, 2019-re és 2020-ra szóló megállapodás szerint. Ennél nagyobb mértékű emelkedés már meghatározott gazdasági mutatókhoz kötött, amelyek azonban csak jövőre ismerhetők meg.

illusztráció Forrás: 123RF

A Magyar Szakszervezeti Szövetség már jelezte, hogy újratárgyalná az egyezséget, ám mivel a szövetség azt nem írta alá, komoly kérdéseket vet fel a kezdeményezése. A munkaadói képviseletek ugyanakkor elegendőnek tartják a minimálbérek tervezett emelésének mértékét, érvelésük szerint a munkaerőpiac keresletvezérelt, így egyébként is magasabb béren foglalkoztatnak ma már a munkaadók.

Világszerte elismerik a magyar gazdaság teljesítményét

A héten az Európai Bizottság (EB) javította a magyar bruttó hazai termék növekedésére vonatkozó előrejelzését. Eszerint az előzőleg becsült 3,7 százalékkal szemben idén 4,6 százalékos GDP bővülés várható, ami a harmadik legmagasabb érték az Európai Unióban.

illusztráció Forrás: Shutterstock

Emellett az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is jelentősen javított a Magyarországra vonatkozó prognózisán. Az EBRD 0,9 százalékponttal javította a magyar GDP idei egész évi növekedési ütemére adott becslését májusban kiadott előző előrejelzéséhez képest, abban a prognózisban ugyanis még 3,7 százalékos magyarországi növekedési becslés szerepelt 2019-re. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a magyar gazdaság fejlődő pályán halad, ezt támasztja alá, hogy az elmúlt kilenc év alatt az Európai Unió egyik legdinamikusabban bővülő gazdasága lett.

13 milliárdos autóipar beruházás érkezik Északkelet-Magyarországra

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten bejelentette, hogy Északkelet-Magyarországra érkezik egy autóalkatrészeket gyártó fontos japán vállalat. A 13 milliárd forintos autóipari beruházással a cég mintegy 300 új munkahelyet hoz létre.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Kovács Attila

Japán a legnagyobb ázsiai beruházó Magyarországon, egyúttal pedig az ország harmadik legjelentősebb kereskedelmi partnere Ázsiában. A távol-keleti ország világszinten a legnagyobb felvevő piaca a magyar élelmiszeripari termékeknek, elsősorban a sertés- és baromfihúsnak.

Kína és az Egyesült Államok leépíti a vámokat

Az Egyesült Államok és Kína a héten megállapodott abban, hogy a kétoldalú kereskedelmi tárgyalások előrehaladásával párhuzamosan megszüntetik az egymás termékeire korábban bevezetett pótvámokat.

illusztráció Forrás: Shutterstock

Kao Feng, a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője Pekingben tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a megállapodás szerint a tárgyalásokon elért eredmények függvényében szakaszosan törlik el a megemelt vámokat.

Jó számokat hozott az OTP, a Richter és a Magyar Telekom is

A héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett tájékoztatóból kiderült, hogy az OTP az idei harmadik negyedévben 131,6 milliárd forint konszolidált adózás utáni eredményt ért el, ami 53 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos időszak, és 25 százalékkal az idei második negyedév nyereségét.

illusztráció Forrás: Origo

Az elemzői várakozást meghaladóan alakult a Richter negyedéve is. A gyógyszeripari vállalat konszolidáltan 22,5 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 147,6 százalékkal magasabb az előző évinél, árbevétele pedig 28,2 százalékos emelkedéssel, 127,5 milliárd forint lett. Emellett a Magyar Telekom Nyrt. csoport adózott eredménye éves összehasonlításban 8,2 százalékkal 14,5 milliárd forintra nőtt, árbevétele 0,6 százalékkal 164,6 milliárd forintra emelkedett az idén a harmadik negyedévben.

Gond lehet a Boeing egy másik típusával is

A Boeing egyik volt charlestoni dolgozója azzal vádolta a gyártót, hogy a 787 Dreamlinerek negyedébe nem működő vészhelyzeti oxigénellátó rendszer kerülhetett, és amikor szóvá tette, senki nem foglalkozott az üggyel.

illusztráció Forrás: Boeing

Azt is állította, hogy a Boeing nem tartotta be a saját belső protokolját, és nem voltak képesek a hibás alkatrészek útját nyomon követni a gyárban, így több ilyen elem is egyszerűen elveszett. Emellett a dolgozókra nehezedő nyomás miatt többször a sztenderdet nem teljesítő alkatrészeket is beszerelték a gépekbe, csak, hogy tartsák a költségszintet és a gyártási menetrendet.

Alig nőttek a fogyasztói árak, hatalmas lendületben a kereskedelem

A KSH legfrissebb adatai szerint szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a naptárhatástól megtisztítva az augusztusival megegyezően, 5,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, a nyers adat szerint 6,3 százalékkal nőtt.

illusztráció Forrás: Pixabay

A héten kiderült az is, hogy a fogyasztói árak átlagosan 2,9 százalékkal voltak magasabbak októberben az egy évvel korábbiaknál, szeptemberhez viszonyítva 0,6 százalékkal emelkedtek. A maginfláció a szeptemberi 3,9 százalékosról 4,0 százalékra nőtt ugyanúgy 0,1 százalékponttal, mint az átfogó mutató.

Elindult az ország ötödik legnagyobb bankja

Mintegy 2300 milliárd forintos mérlegfőösszegével az ország ötödik legnagyobb hitelintézete lépett piacra a takarékok és a Takarék Kereskedelmi Bank országos egyesülése nyomán. Az így létrejött Takarékbank saját tőkéje 120, jegyzett tőkéje 70 milliárd forintra emelkedett, hitelállománya eléri az 1400, betétállománya pedig az 1700 milliárd forintot.

illusztráció Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A fúziók révén az országos Takarékbank ügyfeleinek száma több mint 1,1 millióra nőtt, 750 fiókjával és 15 Takarék mobil bankfiókjával a legnagyobb, országos fiókhálózatot üzemelteti.

A vártnál is jobban csökkent a német ipari termelés

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis azt közölte, hogy szeptemberben szezonális és naptári kiigazítással 0,6 százalékkal csökkent az előző havihoz képest a német ipari termelés volumene az augusztusi 0,4 százalékos emelkedés után. Elemzők szerényebb, 0,4 százalékos termeléscsökkenésre számítottak.

illusztráció Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az egy évvel korábbihoz képest szeptemberben naptárhatással kiigazítva 4,3 százalékkal esett a német ipari termelés. Szakértők kisebb, 2,9 százalékos csökkenéssel számoltak az augusztusi 3,9 százalékos esés után.

Hatpontos akcióterv garantálja az Electrolux dolgozók elhelyezkedését

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten elmondta, hogy a kormány és Szabó Tamás, Jászberény polgármestere által kidolgozott hatpontos akcióterv garantálja, hogy az Electrolux csoportos létszámleépítéssel érintett mintegy 800 munkavállalója nem lesz munkanélküli, és Jászberény sem fogja megérezni a vállalat kapacitásleépítését.

illusztráció Forrás: AFP

A kialakult helyzet megoldására a hat pontból álló akcióterv első elemeként két kormányzati megállapodás jött létre két új beruházásáról. Az egyik megállapodást Rosenberger Magyarország Kft.-vel kötötték meg, a vállalat új, 6,5 milliárd forintos beruházást hajt végre, ezzel 150 új munkahely jön létre. A másik a Szatmári Kft. 1,4 milliárd forintos beruházása, amelyhez 680 millió forint támogatást ad a kormány a Nagyvállalati beruházási támogatási program keretében és 30 új munkahelyet hoznak így létre.

Kétnapos sztrájk tartotta a földön a Lufthansa gépeit

Csötörtökön kezdődött és 48 órán át tartott a német légiutas-kísérők független szakszervezetének (UFO) sztrájkja a Lufthansa légitársaságnál. A munkaleállás leginkább a frankfurti nemzetközi repülőtéren okozott gondokat, ott 800 Lufthansa-járatot kellett törölni a menetrendből.

illusztráció Forrás: AFP/Christof Stache

A légitársaság a sztrájk miatt rendkívüli menetrendet vezetett be, csütörtökön az eredetileg tervezett 3 ezer helyett csak 2.300 járat közlekedett, a pénteki tervezett 3 ezer helyett mindössze 2.400 indult el. Több budapesti járat is kimaradt. A járattörlések 180 ezer utast érintettek.

Új kkv-stratégiával segíti a kormány a magyar vállalkozásokat

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a héten közölte, hogy a most elkészült, 2019-2030-as időszakra szóló kkv-stratégia segíti a magyar mikro-, kis- és középvállalkozásokat a gazdasági szerkezetváltásuk során.

illusztráció Forrás: Science Photo Library/CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Caia Image / Science Photo Libra

Az államtitkár az átfogó célok közül kiemelte a működő vállalkozások zöld és high-tech megújulásának támogatását, az adminisztrációs terhek ésszerű keretek közé csökkentését, valamint a kiválóan teljesítő vállalkozások elismerését.