Kína és az Egyesült Államok leépíti a vámokat

kínai-amerikai kereskedelmi háború
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok és Kína megállapodott abban, hogy a kétoldalú kereskedelmi tárgyalások előrehaladásával párhuzamosan megszüntetik az egymás termékeire korábban bevezetett pótvámokat.
Vágólapra másolva!

Kao Feng, a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője Pekingben tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a megállapodás szerint a tárgyalásokon elért eredmények függvényében szakaszosan törlik el a megemelt vámokat.

A várakozások szerint a kidolgozás alatt álló és pár héten belül aláírandó első részmegállapodásban az Egyesült Államok vállalja, hogy december 15-én mégsem vezeti be a 156 milliárd dollár értékű kínai importcikkekre, köztük mobiltelefonokra, laptopokra és játékokra, belengetett 10 százalékos pótvámot.

A kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője kijelentette, hogy a pótvámok megszüntetése fontos feltétele bármilyen megállapodás megkötésének.

"A kereskedelmi háború vámok bevezetésével kezdődött, és vámok eltörlésével kell befejeződnie" - fogalmazott Kao Feng, hozzátéve, hogy a várt részmegállapodás megkötéséhez a két országnak egymással párhuzamosan azonos mértékű vámcsökkentést kell végrehajtania, utána pedig lehet tárgyalni a további lépésekről.

illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/Klaus Ohlenschläger

"Az utóbbi két hétben a felek kereskedelmi főtárgyalói komoly és konstruktív megbeszéléseket tartottak, hogy megfelelő megoldást találjanak több kulcsfontosságú aggodalomra. A két fél megállapodott abban, hogy különböző szakaszokban törlik a pótvámokat a tárgyalások előrehaladásától függően" - mondta a szóvivő, aki azonban ennél konkrétabb menet- és időrendet nem vázolt fel az újságírók előtt.

Reuters hírügynökség korábbi értesülése szerint a kínai tárgyalók azt akarják elérni, hogy az Egyesült Államok vonja vissza az évi 125 milliárd dollár értékű kínai termékre szeptember 1-jén bevezetett 15 százalékos pótvámot, emellett enyhítést akarnak a nagyjából 250 milliárd dollár értékű terméket - a gépektől kezdve a félvezetőkön át a bútorokig terjedő számtalan árut - terhelő, korábban elrendelt 25 százalékos pótvám esetében is.

A kínai tárgyalási álláspontot jól ismerő forrásból a Reuters úgy tudja, Peking arra próbálja Washingtont rávenni, hogy "a lehető leggyorsabban vezessen ki minden pótvámot".

Az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus enyhítését szolgáló részmegállapodást a korábbi tervek szerint az Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) november 16-17-én esedékes chilei csúcstalálkozóján írhatta volna alá Hszi Csin-ping kínai és Donald Trump amerikai elnök. Ám Chile belpolitikai okok miatt lemondta a csúcsértekezlet megtartását, és azóta is keresik a megfelelő helyszínt, illetve időpontot.

Az egyik lehetséges helyszín London lehetne a két elnök találkozójára. A NATO Londonba tervezett december 3-4. csúcstalálkozója után találkozhatna a Donald Trump és Hszi Csin-ping. A kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy hol és mikor találkozhatna az amerikai és a kínai elnök.