Rekordmélypontra zuhant az Uber

Uber, taxi
Vágólapra másolva!
Az Uber shortolói, vagyis azok, akik a részvény esésére fogadtak, mintegy 270 millió dollárt kerestek mindössze két nap alatt. A fuvarmegosztó cég papírja ugyanis rekord mélypontra szakadt az elmúlt napokban. Ez azonban elég rossz hír volt a PayPalnak, mivel a társaság az Uber tőzsdére lépése óta befektetett pénzének nagyjából felét elbukta.
Vágólapra másolva!

Hatalmas profitot kaszálhattak az Uber részvénye ellen fogadó shortolók az elmúlt napokban. Mindössze két nap alatt 270 millió dollárt kerestek ezek a befektetők. Ráadásul ez a két nap az idei éves teljes hozam (640 millió dollár) 43 százalékát adta az Uber ellen fogadóknak – írja a Business Insider.

A részleteket nézve az látszik, hogy kedden a shortolók 200 millió dollárt tehettek zsebre, amikor az Uber részvénye 9,85 százalékot zuhant.

Ez azt követően jött össze, hogy a vállalat kiábrándító negyedéves eredményeket közölt. Majd jött a szerda, amikor az Uber ellen fogadó befektetők újabb 70 millió dollárt zsebelhettek be a korai amerikai kereskedés során – ekkor az Uber papírja 8,7 százalékot esett.

Az Uber egyébként a májusi tőzsdére lépése óta folyamatosan szenved attól, hogy nem tudja maga mellé állítani a befektetőket. A fuvarmegosztó óriás ugyanis többször is brutális negyedéves veszteségekről jelentett, ráadásul a hivatalos előrejelzés szerint nem is várható nyereség egészen 2021-ig. Szerdán a vállalat piaci értéke, napközben, lement egészen 43,6 milliárd dollárig is, ami 2015 óta a legalacsonyabb szintnek számított.

Az Uber részvényének teljesítménye a tőzsdére lépés óta Forrás: Investing.com

A nagy kérdés most az, hogy a nagyjából 2 milliárd dollár értékű shortpozíciót mikor kezdik el lezárni a befektetők. Ez ugyanis idővel támogathatná az Uber árfolyamát, ám az elemzők egyelőre úgy látják, a jelek nem arra utalnak, hogy a papír ellen fogadók elkezdenének kiszállni.

Az Uber részvénye idén eddig nagyjából 42 százalékos mínuszban van.

Nem mindenki jár jól azonban az Uber mélyrepülésével. A legnagyobb vesztesek között olyan korai befektetők vannak, mint például a PayPal, amely 500 millió dollárt fektetett be a cégbe annak tőzsdére lépésekor. Májusban a PayPal 11,1 millió darab részvényt vett, egyenként 45 dolláros áron. Ma ezek a részvények nagyjából 284,2 millió dollárt érnek, ami azt jelenti, hogy a PayPal csupán néhány hónap alatt több mint 215 millió dollárt bukott a befektetésen.