Ez a per súlyos dollármilliárdokba kerülhet a Telekomnak

magyar telekom t-mobile
A Magyar Telekom logója.
Vágólapra másolva!
Egy amerikai startup, a biztosításokat közvetítő Lemonade az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalához fordult, hogy töröljék el a T-Mobile német anyacégének, a Deutsche Telekomnak (DT) a magenta szín használatára vonatkozó kizárólagos jogosultságát. Emellett a Német Szabadalmi Hivataltól azt kérték, hogy kötelezze a DT-t arra, vonja vissza azt az igényét, hogy ezt a színárnyalatot a biztosítási szektorban ne lehessen használni.
Vágólapra másolva!

A telecompaper.com írása az üggyel kapcsolatban kiemeli, hogy

a DT Németországban még 1995-ben a logójával együtt levédette ezt a rózsaszín árnyalatot a szabadalmi hivatalnál.

Azóta szigorúan fellépett minden olyan céggel szemben, amely megpróbálta használni a magenta színt. 2003-ban például a rivális Mobilcom esetében sikerrel tiltatta be a magenta használatát. A DT részéről hangsúlyozzák, hogy ma már a cég logóját és a hozzá tartozó színt a világon mindenütt jól ismerik,

szakértők szerint ennek a színárnyalatnak az értéke a telekomcég számára ma már csak dollármilliárdokban fejezhető ki.

A Telekom tavaly nyáron fordult bírósághoz a Lemonade ügyében, amikor az a német biztosítási piacon is megjelent ugyanezzel a színárnyalatú logójával (amelyet egyébként öt évvel ezelőtti alapítása óta használ).

A Magyar Telekom logója. Forrás: MTI/Mohai Balázs

Egy regionális bíróság megtiltotta az amerikai cégnek, hogy a német piacon is ilyen színű logóval szerepeljen.

A Lemonade ekkor a pirosra cserélte le a magentát Németországban.

A Lemonade és a Telekom logója egymás mellett, valóban jókora a hasonlóság:

Deutsche Telekom, Online Insurer Lemonade Battle Over the Color Pink

Lemonade logo (left) and Deutsche Telekom logo This is not the first time Deutsche Telekom, which is also the parent company of Nasdaq-listed T-Mobile USA Inc., has attempted to stake its control over the particular shade of its own logo.

A Lemonade azonban úgy döntött, hogy

visszavág, és bírósági úton megpróbálja érvényteleníteni a DT-nek a magenta szín használatára való kizárólagos jogosultságát.

Ha ezt sikerül elérnie, az hatalmas veszteséget jelentene a telekomóriás számára. A megoldás persze ma még elég távolinak tűnik, hiszen egy ilyen pereskedés hosszú éveken keresztül elhúzódhat.