Hatalmas forgalma volt tavaly a kétszáz legnagyobb magyar vállalatnak

bróker kereskedés befektetés tőzsde pénz részvény kötvény
34696666 - stock traders looking at graphs, indexes and numbers on multiple computer screens
Vágólapra másolva!
Tavaly a kétszáz legnagyobb magyar vállalat forgalma meghaladta a 42 ezer milliárd forintot. A nyolc százalék feletti bérnövekedéshez a foglalkoztatottak számának 5 százalékos emelkedése társul, míg az árbevétel-arányos adózott eredmény 5 százalék körül alakult - írja a Figyelő.
Vágólapra másolva!

A Bisnode által összeállított rangsorból kiderült, hogy tavaly 42,2 ezer milliárd forint összbevételt ért el a toplistába került 200 vállalkozás, amivel 8,62 százalékos növekedést értek el az egy évvel korábbi listán szereplő cégekhez képest.

A vállalkozások több mint háromnegyede növelte a bevételét az előző évhez képest, átlagosan 21 milliárd forinttal, így az átlagbevétel 190 milliárdról 211 milliárdra emelkedett.

A kétszázas listán található vállalatok 2018-ban több mint 458 ezer embert foglalkoztattak , ez pedig öt százalékos bővülés az azt megelőző évhez képest.

illusztráció Forrás: MTI/Mohai Balázs

Szintén emelkedett az egy főre jutó átlagos árbevétel, összesen 9,81 százalékkal, 92 millióra a korábbi 84 millióról. A legnagyobb foglalkoztató a MÁV, a Magyar Posta és a Mol voltak, ők 12-17-szer több embert alkalmaznak, mint az átlag.

A lista első tíz helyén csupán egy változás történt 2017-hez képest,

hiszen a Magyar Telekom a 12. helyről a 9-re lépett elő, míg a tavaly hetedik GE Magyarország egészen a 19. helyig zuhant vissza.

Az első tízben előrelépett még az MVM és a WizzAir is, a Suzuki pedig megtartotta a 10. helyét. A tíz legnagyobb magyar cég 2018-ban összesen 15,3 ezer milliárd forintnyi árbevételt ért el.