Elefántnál súlyosabb kódex lett egy ország adójogszabályaiból

2019.11.08. 14:02

Bizarr megoldást választott egy brazil adószakértő arra, hogy látványosan demonstrálja, mennyire abszurd országa adóügyi szabályozása: egyetlen gigantikus könyvbe gyűjtötte össze valamennyi vonatkozó jogszabályt. Az állandó törvénynyálazás kimutathatóan visszaveti a vállalatok termelését, de a kormányzat szerint már közel a változás.

Vinicios Leoncio adószakértő nem volt rest és fukar sem, nem mindennapi célját illetően: több mint 1 millió brazil realt (közel 74 millió forintot) áldozott arra, hogy egyetlen hatalmas nyomtatott kódexbe rendezze össze Brazília adóügyi szabályait. Az eredmény valóban rendkívüli: 41.266 oldal, 2,14 méter magassággal, 85-ször hosszabb tartalommal, mint Franz Kafka összegyűjtött művei.

A 7,5 tonnás adó-szuperkódex nehezebb, mint egy elefánt.

Leoncio azt mondja, mindezt azért valósította meg, hogy szó szerint láthatóvá tegye országa adóügyi szabályozásának ellentmondásait. Művének megtekintésére már egy ideje invitálta a brazil törvényhozá tagjait, de csak alig néhányan vették maguknak a fáradtságot, hogy személyesen is megtekintsék azt.

Throwing the Book, Several Tons of It, at Brazil's Tax Code

The Saturday Profile RIO DE JANEIRO - SOME tax lawyers in Brazil prefer to toil in obscurity, navigating a devilishly complex system that is added to nearly every day and then amended again, often in ways that contradict one another.

A szakértő elmondásából kiderül: a brazil adórendszer összetettsége és fésületlensége okán, igencsak megnehezíti az állampolgárok és a vállalatok életét. Leoncio szerint 104 féle adófajtát kell ilyen vagy olyan módon teljesíteni az országban, ami roppantul és indokolatlanul bonyolulttá teszi a kötelezettségeknek való megfelelést. Az adórendszer átláthatatlanságának pedig makroszinten is komoly következményei vannak, derül ki a Bloomberg beszámolójából.

Brazíliában ugyanis az adóterhek GDP-hez viszonyított aránya igen magas, eléri annak 33 százalékát. Ez csaknem 10 ponttal magasabb a latin-amerikai átlagnál. Egy átfogó egyszerűsítés az adójogszabályokban 15 év alatt akár 10 százalékot is emelhet a brazil GDP-n - jelezte egy São Paulo-i székhelyű pénzügyi kutatóintézet.

A legtöbb nehézséget a hozzáadott értékhez kapcsolódó adószabályozás jelenti, mind szövetségi, mind központi szabályozási szinten. Bár vannak ezen a részterületen is egységes rendelkezések mind a 27 szövetségi államra, számos részletkérdésben hiányoznak a gördülékeny üzletmenetet elősegítő regulák, valamint sokszor az egységes adókulcsok is.

Egy szakértő megjegyzi: a brazil adórendszer történetileg is fragmentált, különböző iparágak és különböző termékek vonatkozásában számtalan kivételt és egyedi részszabályt tartalmaz. Ha azt egységesíteni próbálják, akkor rendszerint valamely iparágnak a szereplői érzik magukat sértettnek vagy hátrányos helyzetbe kényszerítettnek. S mivel egyes részszabályokat alkotmányi szinten kodifikáltak, ezért mind az alsóházban, mind a szenátusban a megfelelő többséggel kell átvinni a változtatásokat, ami majdnem lehetetlen feladatot jelent.

Ez ugyanakkor azt is eredményezi, hogy a brazil gazdaságban vég nélküli adóviták zajlanak vállalatok és az állam között az egyes szabályok értelmezéséről és következményeiről.

IllusztrációForrás: AFP//Ishara S.Kodikara

Például a Vale SA,

a világ legnagyobb rézérc kitermelő vállalata, 2013 óta vívja adóügyi csatáját az illetékes hatóságokkal, melyben a tét elképesztő nagyságú adóteher, 9,6 milliárd dollár sorsa.

A brazil gazdaságban sincs egyetértés arról, milyen irányba kellene elindítani az adóügyi szabályozás reformját. A vállalatok nagy része üdvözölné az egyszerűsítést, ugyanakkor sok cégnek érdeke, hogy megmaradjanak a számukra kedvező egyedi könnyítések.

Bárhogy is, a Világbank számítása szerinta brazil vállalatok évente átlagosan 1958 órát fordítanak arra, hogy kiszámolják és befizessék adóikat.

Ez nyolcszor több, mint a Mexikóban és Argentínában ehhez szükséges idő. A beszámolók példaként említik az egyik brazil gyorsétteremláncot, amelynek országszerte 400 étterme van. A cégnek hallatlan terhet jelent a régiónként és államonként eltérő szabályozások szerint kiszámolni az egyes adófajták befizetéseit. A Giraffas ügyvezetője azt mondja: az egész egy "pénzügyi bolondokháza", és a cégnek hetekbe telik minden évben kiszámolni a befizetendő összegeket, profitjuk egy részét pedig az ügyben illetékes szakértőkre és ügyvédekre kell hogy költsék.

Úgy tűnik azonban, a brazíliai adódzsungelben hamarosan változás jöhet. A brazil kabinet és Jair Bolsonaro elnök korábban ígéretet tett arra, hogy - ellentétben a korábbi kormányokkal - belevág az adószabályozás reformjába. Az első konkrét lépések és fejlemények bejelentését, sőt, konkrét változtatások hatályát, jövőre ígérte a brazíl vezetés.