Van olyan bliccelő, akit hatszáz alkalommal büntetett meg a MÁV

testkamera, MÁV, vonat, jegyvizsgáló, ellenőr, kalauz
Budapest, 2019. augusztus 30. Czine László vezető jegyvizsgáló mutatja testkameráját és a felvételre figyelmeztető kártyáját a bemutató sajtótájékoztatón, a Keleti pályaudvaron 2019. augusztus 30-án. A vasúti menetjegyellenőröket ért támadások miatt szeptember 1-jétől 103 új testkamerát kapnak országszerte a MÁV-START Zrt. jegykezelői. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Idén eddig több mint 230 millió forint bírságot szabott ki MÁV, ebből közel 72 millió forintot fizettek meg az utasok. Van olyan bliccelő, akit majdnem hatszáz alkalommal büntettek meg.
Vágólapra másolva!

238,5 millió forint bírságot szabtak ki a MÁV-Start Zrt. jegyvizsgálói az idei első három negyedévben, ebből az utasok eddig 71,8 millió forintot fizettek meg - írja a Világgazdaság.

A MÁV tájékoztatása szerint a tíz legtöbbet bliccelő utas mindegyikét több mint kétszáz alkalommal büntették meg, és van olyan is, akit majdnem hatszázszor.

A legnagyobb tartozást felhalmozó bliccelőtől a vasúttársaság 9,5 millió forintot követel.

A lap összeállításából az is kiderül, hogy a BKK az idei első kilenc hónapban 151 ezer alkalommal szabott ki pótdíjat, és ebből 1,954 milliárd forintot be is tudott hajtani.

A fővárosi közlekedési vállalatnak nincs külön nyilvántartása a jelentős pótdíjat felhalmozó utasokról, de tapasztalatai szerint a bliccelők többsége évente egy-két alkalommal utazik jegy nélkül.

A MÁV egy korábbi közleménye szerint 2014 és 2018 között 288 ezer esetben léptek fel jegy nélküli utazás vagy más szabályszegés miatt mintegy 93 ezer utassal szemben.

Közülük

18,5 ezren halmoztak föl négy vagy annál több bírságot.

A büntetésekből négy év alatt a menetdíjak 540 millió forintot, a pótdíjak 2,3 milliárd forintot tettek ki. A majdnem 2,9 milliárd forintnyi bírságból 2018 végéig 331 millió forintot sikerült behajtani.