Ez eddig az évszázad legjobb részvénye

'Fearless Girl' statue face off Wall Street Bull in New York US New York USA United States 2017 WALL STREET STATUE Charging bull Fearless Girl gender pay gap gender diversity
NEW YORK, USA - MARCH 29: The "Fearless Girl" statue, a four-foot statue of a young girl, defiantly looks up the iconic Wall Street "Charging Bull" sculpture in New York City, United States on March 29, 2017. "Fearless Girl" statue was installed in front of the bronze "Charging Bull" for International Women's Day earlier this month to draw attention to the gender pay gap and lack of gender diversity on corporate boards in the financial sector. The statue will remain at her post until February 2018. Volkan Furuncu / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Ha valaki az évszázad kezdetén 100 dollárért vett volna Netflix részvényt, a befektetése mára 23 000 dollárt érne. Noha ez brutális drágulásnak számít, a technológiai szupersztár cég ezzel csupán a második helyre futott be.
Vágólapra másolva!

Noha a Netflix az új évszázad egyik legnagyobb sztárja, nemcsak a műsorszolgáltatásban, de a részvénypiacon is, a papírja mégis csupán a második legerősebbnek számít az elmúlt 20 évben. A HowMuch.net ugyanis kiszámolta, melyik amerikai vállalat részvénye nyerte eddig a 21. századot, és az éllovas hatalmas fölényre tett szert.

A Monster Beverage energiaital-gyártó ugyanis olyan lehengerlő erősödést hajtott végre, hogy

ha valaki a századfordulón 100 dollárért vett volna részvényt, akkor ennek a befektetésnek az értéke október 22-én pontosan 62 444 dollárt ért volna.

Ez pedig nemcsak a Netflixet nyomja le simán, de az S&P 500 összes többi vállalatát is.

A 100 dolláros befektetésen kereshető összeg alapján az élboly az alábbi cégekből áll össze: Monster (62 444 dollár), Netflix (23 071 dollár), Equinix (12 050 dollár), Tractor Supply (10 171 dollár), Intuitive Surgical (9155 dollár), Ansys (7856 dollár), Apple (7416 dollár), IDEXX (6822 dollár), Mastercard (6279 dollár), Ross Stores (6003 dollár).

A Monster részvényének idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Ami a fenti lista alapján érdekesség, hogy az elmúlt évek szupersztár technológiai vállalatai közül csupán kettő, a Netflix és az Apple fért fel a listára. Kimaradt tehát a Google (Alphabet), az Amazon, illetve a Facebook.

Ráadásul igencsak meglepő lehet, hogy a harmadik és a negyedik helyre olyan, kevésbé ismert cégek futottak be, mint az adatközpontokat üzemeltető Equinix, illetve a mezőgazdasági kiskereskedelmi áruházláncot működtető Tractor Supply.

Ezzel szemben labdába sem tudtak rúgni olyan amerikai óriások, mint a Berkshire Hathaway vagy a Walmart.

A Monster lehengerlő raliját az fűtötte, hogy a vállalat az energiaital-gyártók folyamatosan élesedő versenyében is stabil bevétel- és profitnövekedést tudott produkálni. Bár a cég papírja idén kapott egy pofont, a részvény vissza tudott korrigálni, és mostanra már 15 százalékos pluszban van 2019 egészét tekintve.

A Monster egyébként csütörtökön teszi majd közzé a harmadik negyedéves gyorsjelentését.