Nagy bajban van a Csepel Holding

Csepel Művek
Budapest, 2019. június 30. A fővárosi Csepel Művek bejárata a Nyitott gyárak hétvégéjén, 2019. június 30-án. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A Fővárosi Törvényszék a hitelező Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dél-budapesti adóigazgatóságának kérelmére, október 25-ei első fokú határozatával megállapította a Csepel Holding Nyrt. fizetésképtelenségét, és elrendelte a felszámolását - tette közzé a társaság a BÉT honlapján.
Vágólapra másolva!

A közlemény azt írja, hogy

a Csepel Holding igazgatósága egyeztet a NAV illetékeseivel a tartozás rendezésének módjáról, a felszámolás elkerülése érdekében.

A társaság BÉT honlapján közzétett első fél évi jelentése szerint a csepeli szerszámgépgyártás nagyon nehéz időszakot élt át 2019 elején.

Az Orosz Államvasutak, valamint a DGC céggel kötött szerződés az orosz fél elállása okán nem teljesült. Az Orosz Államvasutak igényére, a DGC céggel kötött szerződés a leányvállalatnak 2 millió euró veszteséget okozott közvetlenül, ami a műszaki előkészítés és a betanulás költségeit, valamint a due diligence-ben való részvételt tartalmazza. A projekttel kapcsolatos veszteségeket kifizetetlen számlák jelzik, amit most egy orosz ügyvéd bevonásával megpróbál a cég peres úton érvényesíteni a DGC cégen. A vezetői összefoglaló szerint ennek a következménye az, hogy nagyon komoly NAV-adósságok halmozódtak fel a cégcsoportnál.

Az egykori Weiss Manfréd gyár Csepelen Forrás: Fortepan

A cégek vezetése, és az igazgatóság komoly erőfeszítéseket tesz, hogy a felszámolást elkerülje, további jelentős projektek előkészítésén dolgozik, amiből fedezhetők lesznek a korábban felhalmozott tartozások.

A jelentés kiemel egy, az orosz Transzmasholdinggal kötendő tranzakciót, amelynek keretében 1300 személyvagont szállítanának közösen Egyiptomba. Ezen projekt műszaki előkészítése és az árajánlatadás folyamatban van, ami várhatóan a közeljövőben szerződésben zárul. A projekt - megvalósulása esetén - igen jelentős árbevételt fog jelenteni a cég(ek) életében - írják a közleményben.

Egyéb jelentős munkákon is dolgozik a cégcsoport. Szó van ultraprecíziós CNC esztergagépek szállításáról Indiába, német megrendelésre pedig felújított gépek szállításáról, elsősorban az autógyártás területén.

A fővárosi Csepel Művek bejárata Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Mindezek alapján a cégcsoport vezetése azt gondolja, hogy a vállalat gazdálkodását az év végére sikerül egyensúlyba hozni.

Ebben szerepet játszik egy tőkeemelési lehetőség is, ami további fejlődést, és jelentős árbevétel-növekedési potenciált hordoz - írják a jelentésben.

A Csepel Holding Nyrt. 2019 első fél évében 333,5 millió forint árbevétel mellett 44,2 millió forint nettó eredményt könyvelt el. Az árbevétel 29,2 százalékkal, a nettó eredmény 59,1 százalékkal alacsonyabb a tavalyi első félévinél.