Rövid távon csökkenni fog a kőolaj iránti kereslet

OPEC, olaj, kőolaj Horizontal The logo of the OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) is seen at the organization's headquarter on the eve of the 164th OPEC meeting in Vienna, Austria on December 3, 2013. Iran will "immediately" export mo
The logo of the OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) is seen at the organization's headquarter on the eve of the 164th OPEC meeting in Vienna, Austria on December 3, 2013. Iran will "immediately" export more crude oil once sanctions are lifted in the wake of the international deal to roll back its nuclear programme, the country's oil minister said. "Immediately we can" return to full export capacity of four million barrels per day, Iran Oil Minister Bijan Zanganeh told reporters ahead of OPEC's meeting on oil production in Vienna. AFP PHOTO / ALEXANDER KLEIN / AFP PHOTO / ALEXANDER KLEIN
Vágólapra másolva!
Az OPEC friss jelentésében lefelé módosította az olajpiaci kereslet kilátásait. Az olajkitermelő országokat tömörítő szervezet szerint ugyanis közép- és hosszú távon egyaránt kedvezőtlenebbek lesznek a világpiaci feltételek.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 12 hónap ismét súlyos kihívásokat intézett a globális energiapiacok számára, és a nehézségek a jövőben is kitartanak majd – ezzel foglalható össze az OPEC frissen kiadott éves jelentésének (World Oil Outlook, WOO) üzenete.

Egyre több nyomás érezhető a világgazdaságon, aminek következtében a globális gazdaság növekedési kilátásai közép- és hosszú távon is romlottak

– idézi a CNBC a jelentést. Ennek eredményeként az OPEC csökkentette is a globális olajkeresletre vonatkozó előrejelzését. A friss prognózis szerint 2024-ig napi 104,8 millió hordóra bővülhet a kereslet, míg 2040-ig a kereslet elérheti a 110,6 millió hordós szintet.

Romló környezet

A 14 tagú csoport prognózisa alapján a szervezet saját kitermelése csökkenni fog a következő öt évben – 2024-ig napi 32,8 millió hordóra, ami elmaradna az idei évre várt 35 milliótól. Az OPEC kitermelése egyébként folyamatosan csökkent az elmúlt években, miután a szervezet a bevont partnerekkel (beleértve Oroszországot is) megállapodott abban, hogy visszafogja a kibocsátását a piac normalizálása érdekében.

Az OPEC+ néven is emlegetett, kiterjesztett szövetség egyébként várhatóan 2020-ban fog visszaállni a normál kibocsátásra.

Az olajpiaci helyzetet tekintve az látszik, hogy a 2018 októberében elért csúcsok óta a nemzetközi benchmarknak számító Brent árfolyama közel 30 százalékot, míg az amerikai WTI hordónkénti ára majdnem 20 százalékot esett.

A Brent típusú kőolaj hordónkénti árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

A WOO általános megítélése szerint egyébként a következő öt évben a globális olajkereslet „relatíve egészséges ütemben" bővülhet majd a 2018-as szinthez képest. A következő két évtized távlatában pedig India lehet a keresletnövekedés éllovasa.

Ezzel párhuzamosan komoly kínálatnövekedés várható az OPEC-en kívüli kitermelők részéről. Ráadásul ezt nem kizárólag az USA hajtja majd, jelentős bővülés várható például Brazília és Norvégia kitermelésében is – tette hozzá Neil Atkinson, a Nemzetközi Energiaügynökség IEA) egyik vezetője.

Hangsúlyozta, ahogy a romló gazdasági körülmények miatt csökken a globális kereslet, a jövő év elejére már szignifikáns kínálati többlet várható a nemzetközi olajpiacon.

Éppen ezért nagyon fontos lesz, hogy az OPEC+ hogyan ítéli meg a további kitermelés-csökkentés szükségességét, amikor a szövetség decemberben újra összeül.

Lendületben az elektromos autók

A fentiek mellett az OPEC jelentése arra is kitért, hogy 2018-ban az olaj adta a globális energiakereslet több mint 31 százalékát, megelőzve ezzel a szenet (27 százalék), illetve a földgázt (23 százalék).

A következő 20 évben pedig továbbra is az olaj maradhat a globális energiamix legerősebb szereplője, noha a részesedése visszaesik valamivel 28 százalék fölé.

A második legerősebb nyersanyag viszont a földgáz lehet, elérve a 25 százalékot 2040-re. A földgáz iránti keresletnövekedést elsősorban Ázsia fűti majd, különösen Kína és India.

A következő évtizedekben jelentősen megugorhat az elektromos autók piaci részesedése Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jan Woitas

Mindemellett az OPEC kiemelte, az elektromos autók eladásai lendületet kaptak az elmúlt időszakban, még annak ellenére is, hogy egyelőre a teljes globális piaci részesedésük továbbra is alacsony.

Mindazonáltal 2040-re az OECD országokban már az elektromos autók adhatják az új személyautók felét.

Kínában az újautók negyede lehet elektromos 2040-re, míg a globális arány meghaladhatja a 26 százalékot.