Csúcsra jártak a tőzsdék a múlt héten

wall street
(FILES) This file photo taken on February 16, 2017 shows the hand from a statue of George Washington, overlooking the New York Stock Exchange in New York. Wall Street stocks advanced early April 17, 2017 ahead of a heavy week of corporate earnings including major companies such as Bank of America, Netflix, General Electric and others. Companies in the S&P 500 are expected to report 9.2 percent growth in first-quarter earnings, according to FactSet. / AFP PHOTO / Bryan R. Smith
Vágólapra másolva!
A múlt héten folytatódott az emelkedés a nemzetközi tőzsdéken, a BUX-nak eközben csak stagnálásra futotta. Nagy léptekkel indult el azonban felfelé az eddig lemaradónak számító Richter.
Vágólapra másolva!

Múlt hét hétfőn 2018 januárja óta nem látott szintre emelkedtek az európai papírok a kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos optimista várakozásoknak köszönhetően. Az USA-ban egy nap végi kisebb lecsorgás után is új történelmi csúcson zárt az S&P500, újra kezd átfordulni eufóriába a tőkepiaci hangulat, amit erőteljesen fűt a monetáris expanzió, a Fedtől várt további kamatcsökkentések és mérlegfelfújás, az Európai Központi Bank (EKK) eszközvásárlása, valamint a japán jegybank expanzív lépései. Ezek az átmeneti "drogok" egyelőre képesnek tűnnek felülírni a gyengébb makrogazdasági számokat.

Új csúcson az S&P

A hét közepén tovább emelkedtek az európai papírok az esti Fed döntés előtt, ahol a várakozásoknak megfelelően 8:2 arányban, újabb 25bp-al csökkentette a kamatot az amerikai jegybank és hangsúlyozta, hogy további csökkentést csak akkor tart szükségesnek, ha az amerikai makropálya eltér a jelenleg vázolttól.

A hírekre az S&P 500 is új csúcsra emelkedett, az enyhülő monetáris környezet továbbra is kedvez a részvénypiacoknak és a délutáni amerikai makroadatok is a gazdaság egyelőre bőven elég erős formáját igazolják, miközben az inflációs cél sincs veszélyben továbbra sem.

A BÉT 0,8 százalékot emelkedett, 10 milliárd forintos forgalomban és a régió élén fejezte be a szerdát.

Forrás: MTI/Marjai János

A vezető papírok közül a Mol és a Richter húzta az indexet, előbbi esetében egy 10 milliárd dolláros olajszállítási keretszerződést írtak alá a Lukoillal a csütörtöki gyorsjelentés megjelenése előtt.

Csütörtökön azután estek az európai és amerikai indexek, mivel egy kínai forrás szerint Donald Trumppal nehezen képzelhető el tartós megállapodás, ami növelte a kereskedelmi háborúval kapcsolatos aggodalmakat, pénteken azonban fordult a hangulat, ugyanis mindkét fél megerősítette, hogy lényegében kész van a megállapodás első fázisa, amit már a hónap során aláírhatnak.

Továbbra is kedvező gyorsjelentések jöttek

Az optimizmust táplálta a váratlanul kétéves csúcsra ugró kínai Caixin intézet beszerzési menedzser indexe, valamint a vártnál lényegesen erősebb új amerikai munkahelyek száma, ráadásul az előző kéthavi adatot is jelentősen felfelé módosították. Néhány, a vártnál jobb vállalati eredmény is támogatta az emelkedést, így pénteken az európai tőzsdék 0,5-1 százalékkal, az amerikai indexek 0,9-1,1 százalékkal emelkedtek, amivel bőven ledolgozták a csütörtöki esést, egyúttal az S&P 500 és a Nasdaq történelmi csúcsot döntött.

Forrás: AFP/Bryan R. Smith

Az S&P 500 részvényei közül eddig 356 vállalat 76 százalékának eredménye meghaladta a várakozásokat, átlagosan pedig már csak 0,8 százalékos eredménycsökkenésre számítanak a korábbi 2,9 helyett.

A hetet végül 1,4 és 1,7 százalék közötti pluszban fejezték be az amerikai indexek, a német DAX 0,5 százalékot emelkedett, a londoni FTSE 0,3 százalékot esett, a milánói börze pedig szintén pluszos hetet tudhat maga mögött, 1,4 százalékkal. A hazai tőzsde vezető indexe stagnált a múlt héten, a magyar vezető papírok pedig a -2,7 és +4,2 százalék közötti tartományban mozogtak. Nagy emelkedést a Richter ért el, amely nagy ütemben dolgozza le az eddigi lemaradását.

Folytatódik a brexit káosz

A hétfői kereskedésben nem igazán mozdult az EUR/USD kereszt, a befektetők optimistán kivártak a kereskedelmi tárgyalások fejleményeivel kapcsolatban illetve a Fed döntésére a hét második felében. A brit font 0,3 százalékkal került feljebb, miután az Európai Unió belement a brexit újabb három hónappal való „flexibilis" meghosszabbításába, de igen nagy valószínűséggel ebben az újabb 3 hónapban sem fog történni semmi.

Forrás: NurPhoto/Gail Orenstein/NurPhoto/Gail Orenstein

Az euró minimálisan 1,11 fölé kúszott a dollár ellenében, miután kedden is a teljes kivárás volt jellemző a piacokon a szerdai totális és kiemelt fontosságú adat és monetáris dömping előtt.

Az optimizmus annak köszönhetően is növekedett, hogy a végtelenedő brexit halasztást továbbra is úgy értékeli a piac, hogy ez egy újabb lehetőség a megállapodásra,

és nem zuhan ki hard brexittel az EU-ból az Egyesült Királyság, emellett az amerikai-kínai tárgyalófelek optimista megszólalásainak eredményeire is vár a piac.

Kedden késő este aztán kiderült, hogy megszavazta a brit alsóház az előrehozott választásokat, amelyeket december 12-én tarthatnak meg, így ismét bármi lehetséges lesz a brexit ügyében. Kissé gyengült a dollár szerda délutánra, miután az amerikai harmadik negyedéves GDP a várt 1,6 helyett 1,9 százalékkal nőtt meglepetésre, és a munkahelyteremtési szám is 125 ezret mutatott a várt 110 ezer helyett októberben. A pozitív hírek kapcsán a piac arra számított, hogy a Fed mégsem vázol majd annyira expanzív pályát, ami meg is történt az „adatvezérelt üzemmód" hangsúlyozásával a 25bp-s kamatvágást követően.

A dollár végül 0,8 százalékot gyengült az euróval szemben a hét folyamán, a hazai fizetőeszköz heti teljesítménye pedig 0,3 százalékpontos erősödés volt az euróval szemben és 0,9 százalékos emelkedés a dollár ellenében, emellett a régiós fizetőeszközök is főként erősödtek valamelyest a hét folyamán.