Egy légiközlekedési óriáscég felvásárolja a fapados Air Europát

repülő, pilótafülke
20131002 - OOSTENDE, BELGIUM: Illustration picture shows the cockpit after the plane with Zulte Waregem players took off at the airport in Oostende, Wednesday 02 October 2013. Belgian soccer team SV Zulte Waregem is traveling to Kazan, The Republic of Tatarstan, Russia to play Russian team FC Rubin Kazan on the second day of the group stage of the Europa League tournament tomorrow. BELGA PHOTO LAURIE DIEFFEMBACQ
Vágólapra másolva!
Az International Consolidated Airlines Group (IAG) bejelentette, hogy egymilliárd euró (328,9 milliárd forint) készpénzért megvásárolja az Air Europa légitársaságot a Globalia Corporacion Empresariatól – írja a MarketWatch.
Vágólapra másolva!

Az IAG légiközlekedési holdingtársaság – amely többek között a British Airways, és az Iberia tulajdonosa – várhatóan 2020 második felében zárja majd le a felvásárlást, miután megkapta az ehhez szükséges engedélyeket.

Illusztráció Forrás: BELGA/AFP/Laurie Dieffembacq

Az Air Europa felvásárlásával

új, versenyképes, és költséghatékony légitársaság kerül az IAG égisze alá,

ráadásul ezzel megerősítik Madrid vezető európai légiközlekedési vezető pozícióját is – nyilatkozta Willie Walsh vezérigazgató.

A légitársaság főként Dél-Amerikába indított repülőjáratokat. Mivel az IAG légitársasága, az Iberia szintén erős a dél-amerikai piacon, elemzők attól tartanak, hogy a versenyjogi hatóságok egyes járatok beszüntetéséhez köthetik az ügylet jóváhagyását.

Az Air Europa Boeing 737-es repülőgépe Forrás: Flickr/Aero Icarus

Az 1986-ban alapított Air Europa 44 különböző úticélra szállít utasokat,

alkalmazottainak száma megközelíti a 3 ezret.

A légitársaság 66 repülőgépet üzemeltet és évente százmillió eurós (32,8 milliárd forint) bevételt generál. A társaság tagja a Skyteam légiszövetségnek, amelyet vélhetően elhagy, az IAG légitársaságai ugyanis a konkurens Oneworld szövetség tagjai.

A Bernstein elemző cég szerint nem ez a legoptimálisabb lépés, és elképzelhető, hogy az IAG a birtokában lévő egyéb fapados cégekbe, a Levelbe, a Vuelingbe, vagy az Iberia Expressbe olvasztja be az Air Europát.

A felvásárlás ellen szólalt fel Michael O'Leary, a konkurens Ryanair vezérigazgatója, aki szerinte rosszat tesz a versenynek az IAG akvizíciója.

Az ír ultrafapados légitársaságnak korábban volt együttműködése az Air Europával, az írek ráhordó járatokat üzemeltettek a spanyol cég egyes hosszútávú járataira.