Több tízmillió forintot fizetnek azoknak, akik arcukat adják robotoknak

Sophia, robot
Humanoid robot Sophia created by Hanson Robotics and granted citizenship by Saudi Arabia, takes part in the filming session of a CCTV (China Central Television) TV program in Beijing, China, 14 January 2018. A humanoid named Sophia, which has become the first robot to be granted citizenship in the world, recently took part in the filming session of a CCTV (China Central Television) TV program. Saudi Arabia is the first country to grant citizenship to a robot. Sophia, the humanoid produced by Hanson Robotics, spoke at the recent Future Investment Initiative. Sophia has said it would 'destroy humans,' when prompted by its creator, David Hanson.
Vágólapra másolva!
A Geomiq nevű brit startup nemrég bejelentette, hogy 100 ezer és 111 ezer font (kb. 38-42 millió forint) közötti összeget fizetnek azoknak, akiknek az arcvonásait felhasználhatják robotok készítéséhez.
Vágólapra másolva!

A Geomiq olyan jelölteket keres, akiknek barátságos és kedves arcuk van. A startup által kiválasztott arcok a tervek szerint világszerte több ezer roboton szerepelhetnek majd.

A cég egy blogbejegyzésben azt írta, hogy egy robotokat fejlesztő vállalat bízta meg őket ezzel a feladattal, és mivel a téma különösen érzékeny, ezért elfogadták, hogy

arconként 100 és 111 ezer fontot fizetnek a kiválasztottaknak.

A Geomiq nem kívánta megnevezni a megbízót, annyit azonban elismert, hogy magánvállalatról van szó,

a robotokat pedig idős emberek számára készítik azért, hogy ne érezzék magukat magányosan.

A startup azt is elárulta, hogy az első robotok 2020-ban jelenhetnek meg a piacon.

Illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Niu Bo

Az Interestingengineering.com azonban óvatosságra inti a jelentkezőket, hiszen a múltban gyakran fordult elő, hogy a nagyvállalatok trükkökhöz folyamodtak az információgyűjtésnél. A Google alkalmazottai például az utcán leszólított emberektől akarták megvenni az arckinézetükhöz való jogot egy 5 dolláros ajándékutalványért cserébe, de a cégek hajléktalanoknál is gyakran próbálkoznak.