Megállapodás született az elmúlt évek legnagyobb sikkasztási botrányában

1MDB
To go with Malaysia-politics-corruption-Najib,FOCUS by Dan Martin A Malaysian woman walks past a billboard with the 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) logo at the funds flagship Tun Razak Exchange construction site in Kuala Lumpur on September 22, 2015. Mounting investigations by US and other foreign authorities are undermining the Malaysian premier's attempts to quash corruption allegations, and analysts said they could further hasten his descent into an international pariah, even if criminal charges are dodged. AFP PHOTO / MANAN VATSYAYANA (Photo by MANAN VATSYAYANA / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma szerdán megállapodást kötött Jho Low üzletemberrel, hogy közel egymilliárd dolláros visszafizetés kerül vissza az 1MDB malajziai befektetési alapból a károsultaknak – összegzi a CNBC.
Vágólapra másolva!

A magas rangú maláj tisztviselők és társaik, mint Low közel 4,5 milliárd dollárnyi vontak el az állami tulajdonú vagyonkezelési alapból 2009 és 2015 között – nyilatkozta az Igazságügyi Minisztérium.

Illusztráció Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

Maláj hivatalnokok, az Egyesült Arab Emírségek tisztviselői, a Goldman Sachs és a Deutsche Bank bankárjai is részt vettek a pénzügyi visszaélésben.

Továbbá a maláj miniszterelnök, Najib Razakot is központi szerepet töltött be az ügyben, melyből később hatalmas botrány lett.

Low beleegyezett abba, hogy feladja a luxusingatlanjait Beverly Hills-ben, New Yorkban és Londonban, valamint egyéb, 700 millió dolláros üzleti beruházásokat is átad – jelentette ki az Igazságügyi Minisztérium szerdai nyilatkozatában.

Amennyiben a megállapodás jóváhagyásra kerül a kaliforniai bíróságon, akkor a minisztériuminak ez lesz a legnagyobb polgárjogi veszteséget magában foglaló esete.

Illusztráció Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

– nyilatkozta Nicola T. Hanna amerikai ügyész. A megállapodás nem kapcsolódik a Low ellen indított büntetőeljáráshoz.

A Goldman Sachs a hónap elején elmondta, hogy együttműködik az Igazságügyi Minisztériummal és más hivatalokkal a vizsgálat ügyében.

Tavaly Malajzia büntetőjogi eljárást indított a Goldman Sachs ellen, mint aláíró és lebonyolító a 6,5 milliárd dolláros 1MDB ügyben. Továbbá az ügyészek 17 volt és jelenlegi pénzintézeti alkalmazottal szemben indítottak büntetőeljárást augusztusban. Az Origo az alábbi cikkekben foglalta össze az előzményeket: