Kiemelkedő számok a bérnövekedésben, foglalkoztatottságban és a turizmusban

forint pénz pénzügyek pénztárca bankkártya bankjegy papírpénz érme apró aprópénz pénz pénzügyek pénztárca bankkártya papírpénz érme apró aprópénz
Vágólapra másolva!
Elkezdődött a gyorsjelentési időszak. A Mol remek eredménnyel zárta a negyedévet, külföldön tarolt az Apple, a Deutsche Bank és a Samsung viszont meglehetősen nagyot bukott. Emellett újabb óriásberuházás érkezett Magyarországra, az Erste pedig átvette az Aegon Lakástakarék ügyfeleit. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Minden várakozást túlszárnyalt a keresetek növekedése

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a héten közölte, hogy augusztusban a bruttó átlagkereset - a várakozásokat meghaladva - 11,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és 358 ezer 900 forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 238 ezer 700, a kedvezményeket is figyelembe véve 246 ezer forintot tett ki.

Illusztráció Fotó: Origo

Az év első nyolc hónapjában a havi bruttó átlagkereset 359 ezer 800, a nettó átlagkereset 239 ezer 300 forint volt, mindkettő 10,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A nettó bérek szintén 11,5 százalékkal emelkedtek, így a reálbér-növekedés 8,1 százalék volt augusztus hónapban.

Nőtt a foglalkoztatottság, rekordalacsony maradt a munkanélküliség

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint a július–szeptemberi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 521 ezer fő volt, 34 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

Illusztráció Forrás: Mészáros Péter

A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 70,3 százalékra emelkedett. A férfiakat magasabb foglalkoztatási szint jellemezte, mint a nőket, és körükben a javulás is jelentősebb volt. Ugyanebben az időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 163 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,5 százalék volt. A nők esetében jelentős mértékű javulás történt.

Közel 30 milliárd forintos beruházás érkezett a tatai ipari parkba

A tatai ipari parkban átadták a japán rugógyártó NHK Spring Hungary második üzemcsarnokát, a 26 milliárd forintos beruházással háromszorosára bővült az üzem területe.

Illusztráció Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

A vállalat négy éve választotta első európai termelő üzemének helyszínéül Tatát, szinte példa nélküli a mostani bővítési ütem. Az új üzemmel a jelenlegi 260 fős dolgozói létszám a teljes kapacitás elérésekor 100 munkavállalóval bővül.

Összeolvadásra készül a Fiat-Chrysler és a PSA-csoport

Az olasz-amerikai Fiat-Chrysler fúzióról kezdett tárgyalásokat a francia PSA-csoporttal A Fiat-Chrysler (FCA) és a Peugeot gépkocsikat is gyártó francia PSA eseteges egyesülésével transzatlanti autóipari óriáscég jönne létre.

Illusztráció Forrás: AFP/Andreas Solaro

Ha ez megtörténik, a mintegy 50 milliárd dollár tőkéjű vállalat a Volkswagen, a Renault-Nissan és a Toyota után a világ negyedik legnagyobb autógyártója lenne. A bejelentés hatására a napokban a Fiat Chrysler részvénye 7,5 százalékkal emelkedett a tőzsdén.

Kiváló negyedéves eredményről jelentett a Mol

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett tájékoztatóból a héten kiderült, hogy a Mol csoport 2,3-ról 2,4 milliárd dollárra emelte a 2019-re tervezett éves kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény-célkitűzését (EBITDA).

Illusztráció Forrás: MTI/Marjai János

Az újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított EBITDA 202,9 milliárd forint (689 millió dollár) volt a harmadik negyedévben, a tavalyi azonos időszakban elért 197,4 milliárd forint (708 millió dollár) után. Így az első három negyedév végén összesen mintegy 529 milliárd forint (1,84 milliárd dollár) a vállalat EBITDA-ja.

Elkezdődött a gyorsjelentési időszak

A napokban kiderült, hogy jelentősen zsugorodott a Samsung Electronics működési nyeresége a szeptember végével záródott negyedévben, elsősorban a félvezetők iránti csökkenő kereslet miatt. A dél-koreai elektronikai konszern negyedéves működési eredménye 55,7 százalékkal elmaradt az előző évitől.

Illusztráció Forrás: AFP/Johannes Eisele

A Samsunggal szemben az Apple már kedvező számokat jelentett. A cég bevétele éves összevetésben 2 százalékkal rekordszintre, 64 milliárd dollárra nőtt annak ellenére, hogy az iPhone-eladásból származó bevétele 9,2 százalékkal 33,36 milliárd dollárra esett. Nem volt jó negyedéve viszont a Deutsche Banknak, mert a pénzintézet nettó 832 millió euró veszteséget jelentett.

Államcsőd fenyegeti Libanont

Riad Salamét, Libanon központi bankjának elnöke amerikai hírforrásoknak arról számolt be, hogy az ország a totális gazdasági összeomlás szélére sodródhat, ha nem sikerül azonnali megoldást találni a gazdasági nehézségekre, és megfékezni azt a napok óta tartó tüntetéshullámot, amely teljesen megbénítja a közel-keleti állam életét.

Illusztráció Forrás: AFP/VIARD M./HorizonFeatures/Leemage

Az országban egyre nagyobb a káosz, az összes bank immár közel két hete zárva tart annak az elégedetlenségi hullámnak a következtében, amelyet a kormány által tervbe vett megszorító intézkedések – köztük a WhatsAppon lebonyolított telefonhívásokra kivetendő adó – váltottak ki. A tüntetések hatására a héten lemondott a libanoni kormányfő.

Átvette az Erste az Aegon Lakástakarék ügyfeleit

Megtörtént az Aegon Lakástakarék Zrt. portfóliójának átvétele, a társaság ügyfelei október 25-én átkerültek az Erste Lakástakarék Zrt.-hez. A tranzakció 45 ezer ügyfél 57 ezer szerződését érintette, amely 34 milliárd forintos betétállományt jelent.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

A felmondás vagy kiutalás alatt lévő szerződéseket 2020. január 17-ig továbbra is az Aegon Lakástakarék kezeli. Ez utóbbi szerződésekből csak azok kerülnek át az Erste Lakástakarékhoz, amelyek ügyintézése január 17. után is elhúzódik.

Erős kezdettel indul a hazai turizmus negyedik negyedéve

A Szállás.hu adataiból kiderült, hogy tovább bővült a turizmus a harmadik negyedévben, és az utolsó negyedév is erősen indul a november elsejei hosszú hétvégének köszönhetően. Eger, Hajdúszoboszló, Gyula, Hévíz és a főváros is kiemelkedő vendégforgalomra számíthat a hosszú hétvégén.

Illusztráció Forrás: MTI/Kallos Bea

A harmadik negyedévben a belföldi forgalom 27 százalékkal, a külföldre közvetített forgalom 17 százalékkal nőtt. Idén az átlagos foglalási érték 63.200 forint volt, tíz százalékkal nőtt a tavalyihoz képest, a szálláshelyeken az átlagár 6 százalékkal emelkedett.

New Yorkban vitték tőzsdére a Virgin Galactic űrutaztatási céget

A héten új korszak kezdődik az űrrepülési ágazatban. Hétfőn ugyanis bejelentették, hogy megtörtént a Virgin Galactic űrrepülőgép-ipari vállalat és a Social Capital Hedosophia üzleti egyesítése. Ezzel pedig megkezdődhet a kereskedés az első tőzsdén jegyzett űrrepülési cég részvényeivel.

Illusztráció Forrás: AFP/Blue Origin

A legendás vállalkozó, Sir Richard Branson alapította Virgin Galactic egy olyan, vertikálisan integrált űrrepülőgép-ipari társaság, amelynek jelenleg már 600 előfoglalása van a tervezett űrutazásokra. Ügyfelei a világ 60 országából fizettek a foglalásokért.

Kamatot csökkentett a FED

A Federal Reserve monetáris politikai döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) 25 bázisponttal 1,50-1,75 százalékra csökkentette az irányadó dollárkamatsávot a szeptember 18. óta érvényes 1,75-2 százalékról.

Illusztráció Forrás: AFP/Paul J. Richards

A Fed idén már harmadszor csökkentett kamatot, biztosítva ezzel azt, hogy a globális kereskedelmi háború ellenére az amerikai gazdaság elkerülje a recessziót.

Pénteken emelkedett a benzin ára

Pénteken bruttó 2 forinttal emelkedett a benzin literenkénti átlagára, míg a gázolaj ára változatlan maradt. Az emeléssel a benzin átlagára 380 forintra változik, a gázolajé 406 forint marad.

Illusztráció Forrás: MTI/Marjai János

Legutóbb hétfőn volt változás az üzemanyagok árában. Akkor a gázolaj literenkénti ára csökkent két forinttal.