Dollármilliós beruházásokra, új munkafeltételekre bólintott rá a Ford

2019.11.01. 14:18

A Ford Motor és az Egyesült Autómunkások szervezete (UAW) szerda este ideiglenes megállapodást kötöttek új dolgozói munkafeltételekről és szerződéses szabályokról. A négyéves megállapodás 6 milliárdos beruházást valamint 8.500 amerikai munkahely létrehozását és megtartását célozza – írja a CNBC.

A megállapodás egyéb részleteit nem tették közzé.

A paktum várhatóan ugyanakkor lép életbe, és ugyanazokat a feltételeket tartalmazza, mint amit a szakszervezet a General Motors autógyárral kötött.

Eszerint évenkénti három százalékos béremelés vagy négy százalékos átalánybónuszt ad a dolgozóknak évente, további három százalékos egészségügyi ellátási költséget fedez, valamint az ideiglenes munkavállalók teljes munkaidős alkalmazottakká válnak.

IllusztrációForrás: AFP/2017 Getty Images/Scott Olson

Ezek hosszú és nehéz órák voltak, de biztos vagyok benne, hogy sikerült olyan szerződést kötni, amely megvédi tagjaink jövőjét" – nyilatkozta Gary Jones, az Egyesült Autómunkások szakszervezetének elnöke.

A Forddal kötött szerződést várhatóan egy-két hét múlva fogadhatja el - vagy dönthet visszadobásásáról - a tagság, miután a szakszervezeti vezetőség megvitatta. Ha jóváhagyják a megállapodást, akkor a Fordnál mintegy 55 ezer szakszervezeti tagnak kell majd szavaznia róla.

Amennyiben elutasítják a most született megállapodást, akkor a résztvevők ismét visszaülnek a tárgyalóasztalhoz, és akár sztrájkot is kilátásba helyezhetnek. A General Motorsnál nemrég fejeződött be a szakszervezeti dolgozók 40 napos munkabeszüntetése, ami dollármilliárdokba került az autógyártónak.

A Ford Motor központjaForrás: AFP/Getty Images/Bill Pugliano

Amennyiben elfogadásják a megállapodást, akkor a szakszervezet figyelme a Fiat-Chrysler vállalatra irányul, az utolsó Detroiti autógyártóra, amivel megállapodást hoznának tető alá még az idén.

A héten jelentette be a Fiat-Chrysler egy lehetséges fúzióját a francia autóipari PSA csoporttal, ami a Peugeot, a Citroën, és az Opel márkákat gyártja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK: