Ráfordult az euró célegyenesére az egyik ország

500 eurós bankjegy, pénz,
(FILES) This file photo taken on February 12, 2016 shows several 500 Euro notes displayed in an arrangement. The European Central Bank (ECB) said on May 4 it would no longer produce and issue 500 euro banknotes, amid fears that the purple-coloured bills were favoured by criminals for money laundering and even terrorist financing. / AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA
Vágólapra másolva!
Bulgária azt tervezi, hogy a jövő év április végéig csatlakozik az euró előszobájának tartott ERM-2 árfolyamrendszerhez - közölte Vladiszlav Goranov bolgár pénzügyminiszter. 
Vágólapra másolva!

Bulgária korábban azzal számolt, hogy a csatlakozásra még az idei év végéig sor kerül.
A bolgár pénzügyminiszter szerdán úgy fogalmazott:

Az új céldátum azt jelenti, hogy az EU-hoz 2007-ben csatlakozott Bulgária valamikor

2022-ben vezetheti be az eurót.

Bulgária már mintegy két évtizede az euróhoz rögzítette nemzeti valutáját, a levát.

Az ország teljesíti az euró bevezetésének főbb kritériumait, államháztartásában többlet van, ellenőrzés alatt áll az infláció, és az Európai Unió (EU) egyik legkevésbé eladósodott országa.

Forrás: AFP/Miguel Medina

Ugyanakkor az unió legszegényebb állama és a felmérések szerint az egyik legkorruptabb is.

Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM-2 árfolyamrendszerben egy valuta plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sávközép körül.

Az árfolyamrendszerhez történő csatlakozáshoz az euróövezet valamennyi tagállamának, az Európai Központi Banknak (EKB) és az Európai Bizottságnak a beleegyezésére van szükség.