Csökkentette az irányadó dollárkamatot a Fed

Federal Reserve System, FED, Jerome Powell
Federal Reserve Chairman Jerome Powell during a press briefing following a Federal Open Market Committee meeting March 20, 2019 in Washington, DC. - Powell said Wednesday it could be "some time" before the US central bank will have to change the key lending rate. The Fed kept the benchmark borrowing rate unchanged and forecast no more increases this year. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer, a Fed 25 bázisponttal csökkentette az irányadó dollárkamatsávot.
Vágólapra másolva!

A Federal Reserve monetáris politikai döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) szerdai ülésén 25 bázisponttal 1,50-1,75 százalékra csökkentette az irányadó dollárkamatsávot a szeptember 18. óta érvényes 1,75-2 százalékról.

A kamatcsökkentés mértéke megfelelt a piaci várakozásoknak.

Jerome Powell, a Fed elnöke Forrás: AFP/Brendan Smialowski

A Fed idén már harmadszor csökkentette az irányadó kamatot, biztosítva ezzel azt, hogy a globális kereskedelmi háború ellenére az amerikai gazdaság elkerülje a recessziót.

A FOMC ugyanakkor valószínűleg szünetet tart a kamatcsökkentési ciklusban. Megfigyelők szerint legalábbis erre utal, hogy a kamatcsökkentés után ismertetett közleményből kimaradt az a megfogalmazás, miszerint a monetáris döntéshozók "megfelelő döntéseket hoznak az amerikai gazdaság növekedésének a fenntartása érdekében". Elemzők szerint ez a megfogalmazás korábban rendre azt jelezte, hogy a Fed további kamatcsökkentésre készül.

A szerdán ismertetett közlemény szerint

A FOMC tagjai 8:2 arányban fogadták el a kamatcsökkentést, ketten a kamat szinten tartását javasolták.

Illusztráció Forrás: AFP/Paul J. Richards

A közlemény szerint az amerikai gazdaság helyzete alapvetően nem változott az előző, szeptember 18-ikai kamatcsökkentés óta, a gazdasági továbbra is "mérsékelten nő" és továbbra is "erős" a munkaerőpiac.

A kamatdöntés nem mozgatta meg érdemben a New York-i tőzsdemutatókat.

Fél óra alatt a DJIA indexe mínusz 0,04 százalékról plusz 0,07 százalékra, az S&P-500 index mínusz 0,15 százalékról mínusz 0,03 százalékra, a Nasdaq indexe pedig mínusz 0,21 százalékról mínusz 0,02 százalékra változott.

Ugyancsak harminc perc alatt az euró jegyzése 1,1117 dollárról 1,1113 dollárra változott.

A Fed szeptemberben minimálisan módosította néhány idei makrogazdasági előrejelzését. A hazai össztermék (GDP) idei növekedésére vonatkozó becslését a júniusban várt 2,1 százalékról 2,2 százalékra javították fel,

a munkanélküliség várható rátáját 3,6 százalékról 3,7 százalékra módosították,

az inflációt pedig továbbra is 1,5 százalékra várják, jóval a jegybanki 2 százalékos cél alatt.

Szerdán hozták nyilvánosságra azt a nem végleges adatot, hogy az amerikai hazai össztermék (GDP) harmadik negyedévi növekedésének évesített rátája 1,9 százalék volt. A második negyedévben 2, az első negyedévben 3,1 százalékkal erősödött az amerikai gazdaság. A munkanélküliség 50 éve legalacsonyabb, 3,5 százalék.