Lakásfelújítás - az energiahatékonysági pályázatot fel tudjuk-e használni?

radiátor Mire figyelj lakásfelújításnál? - Praktikus tanácsok
Vágólapra másolva!
Sietnie kell annak a háztulajdonosnak vagy társasháznak, lakóközösségnek, aki szeretné kamatmentes hitelből korszerűsíteni lakóhelye energetikai ellátását. A Széchenyi 2020 keretében elérhető támogatásra hatalmas a kereslet – annyira, hogy a két pályázat közül az egyiket már október közepén fel is kellett függeszteni, mert a rendelkező forrás egyszerűen kimerült.
Vágólapra másolva!

A két pályázat keretében a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nyújt kamatmentes hitelt természetes személyeknek vagy társasházaknak, lakásszövetkezeteknek.

A már felfüggesztett, VEKOP pályázatot 9,4 milliárd forint kerettel hirdették meg, de a tervek szerint 2023-ig futó pályázatot megrohanták az érdeklődők.

Nem elképzelhetetlen, hogy később találnak még forrást, és akkor a pályázat újból kinyílik, de egyelőre nem elérhető ez a támogatás. A közép-magyarországi régióban élők így vagy az újranyitásban reménykedhetnek vagy kénytelenek más forrás után nézni.
Testvére,

a közép-magyarországi régión kívül élők számára kiírt GINOP-pályázat még nyitva van.

Itt 105 milliárd forintot oszt szét az MFB lakás, illetve háztulajdonosok és társasházak, lakószövetkezetek között.

Ablak- és ajtócsere esetén valószínűleg kisebb összegű hitel jöhet szóba. Forrás: MTI/Varga György

Magánszemélyek akár ötmillió forint alatti összegre is pályázhatnak, ez esetben nem is kell biztosíték a hitelhez. Az 5-10 millió forint hitelhez már kell biztosíték és legalább 250 ezer forint havi jövedelem.

Társasházak akár 100 millió forintot meghaladó hitelt is felvehetnek – vagy lakásonként számítva 3 millió forintnál többet, ez azonban már nagy beruházást feltételez.

A lehetőségek tárháza ugyanakkor rendkívül széles. Szóba jöhet az egyszerű ablak és ajtócsere, ez esetben persze valószínűleg kisebb összegű hitel jöhet szóba – társasházak 50 millió forint alatt biztosíték és extra feltétel nélkül is igényelhetik a hitelt.

A tető vagy a külső szigetelés már komolyabb beruházás, de ezt akár össze is lehet kötni napkollektor, napelem vagy egyéb megújuló energiaforrás kiépítésével is.

Emellett más, az energiahatékonyságot javító beruházás is elvégezhető.
A hitel kamatmentes, legfeljebb húsz évre lehet felvenni, és alacsony, akár tíz százalék önerő mellett is igényelhető. Ezek igazán kedvező feltételek, legyen szó akár társasházi, akár egyéni beruházásról, fejlesztésről.

Érdemes alaposan utánajárni, a várható beruházás révén mekkora költséget takaríthatunk meg. Forrás: Shutterstock

Mivel a teljes, 105 milliárd forint összegű forrásnak csak a felét igényelhetik társasházak, lakásszövetkezetek, ezért a lakossági fejlesztések komoly támogatást kaphatnak.

Ötmillió forint kamatmentesen húsz évre mindössze 21 ezer forint havi törlesztőt jelent, ebből pedig jelentős korszerűsítés hajtható végre a háztartásban.

A közép-magyarországi régióban sajnos már kimerült a keret, ám ha valaki mindenképpen szeretne valamilyen energetikai korszerűsítést végrehajtani otthonában, akkor most van lehetősége arra, hogy ezt viszonylag olcsón meg tudja tenni.

A bankok által kínált lakáshitelek ugyanis nemcsak lakás vásárlására, hanem korszerűsítésre is felhasználhatók.

A jelenlegi rendkívül kedvező kamatkörnyezetben egy kisebb beruházás, fejlesztés jó döntés lehet.
Érdemes kiszámolni, hogy a várható beruházás révén mekkora költséget takaríthat meg a család – a szigetelés drasztikusan csökkentheti a fűtésszámlát akár egy korszerűtlen ház esetében is – és annak fényében meghozni a döntést.

Napkollektor egy budapesti háztetőn. Forrás: MTI

Ha a szigetelés által spórolt összeget még meg lehet fejelni azzal, hogy az energia egy részét napkollektor biztosítja, még jobb lehet a költségvetés.

Akár azzal is lehet számolni, hogy egy korszerűsített, jól hőszigetelt ház, lakás könnyebben eladható, hiszen a leendő tulajdonosnak nem kell magának elvégeznie ezt a munkát.

Mielőtt meghozzuk a döntést, mindenképpen érdemes utána számolni, megéri-e a fejlesztés. Csökken-e annyit a rezsi, hogy visszajöjjön a hitel, és mekkora az a hitelkamat, amit még érdemes bevállalni a korszerűsítésért.


Amennyiben már lecsúszott a fent említett pályázatokról, de érdemes lenne a lakását/házát felújítani, nézzen szét a lakáshitel kínálatok között. Ebben segítséget nyújthat a Hitelválasztó, ahol kényelmesen össze lehet vetni a bankok lakáshitel-ajánlatait, és ki lehet választani az összességében legjobb megoldást. Az alacsonyabb, de változó kamatú hitelt inkább rövidebb távra, a végig fix, ám emiatt magasabb kamatút pedig inkább hosszú távra lehet érdemes felvenni.

Gyorsan és átláthatóan szeretne információt szerezni a banki ajánlatokról? A Hitelválasztó.hu kalkulátorában egyszerűen ki tudja választani az Ön számára legmegfelelőbb személyi kölcsön, lakáshitel, jelzáloghitel vagy babaváró hitel ajánlatot!

A cikk megszületését támogatta a hitelvalaszto.hu, ahol a hiteleket az igényei szerint mérlegelheti.