Gigászi autóipari fúzióról pletykálnak, új óriás lehet születőben

10 legnagyobb autógyár – galéria
10, Fiat Chrysler Automobiles
Vágólapra másolva!
Az olasz-amerikai Fiat-Chrysler fúzióról kezdett tárgyalásokat a francia PSA-csoporttal – jelentette internetes oldalán a The Wall Street Journal című amerikai lap.
Vágólapra másolva!

A Fiat-Chrysler (FCA) és a Peugeot-gépkocsikat is gyártó francia PSA eseteges egyesülésével transzatlanti autóipari óriáscég jönne létre.

Ha ez megtörténik a mintegy 50 milliárd dollár tőkéjű vállalat a Volkswagen, a Renault-Nissan és a Toyota után a világ negyedik legnagyobb autógyártója lenne.

A Fiat-Chrysler központja Forrás: AFP/Getty Images/Bill Pugliano

A The Wall Street Journal iparági értesülései szerint a fúzió "az egyenlők egyesülése" lenne. Az új cégben a PSA vezérigazgatója, Carlos Tavares és az FCA elnöke, John Elkann – aki a néhai FIAT-elnök, Gianni Agnelli unokája – egyaránt megtartaná jelenlegi beosztását. Az egyeztetések azonban egyelőre – ahogyan a lap fogalmazott – "még képlékenyek, és nincs garancia arra, hogy megállapodással érnek véget".

A bejelentés hatására a Fiat-Chrysler részvénye 7,5 százalékkal emelkedett a tőzsdén.

Illusztráció Forrás: AFP/Andreas Solaro

Az Agnelli család többségi tulajdonában lévő Fiat-Chrysler az idén júniusban már a francia és kínai tulajdonú Peugeot vetélytársával, a szintén francia Renault-val is tárgyalt fúzióról, de az akkori megbeszélések kudarccal zárultak.

Az amerikai lap elemzése szerint a világ legnagyobb autógyárai azzal próbálkoznak, hogy átstrukturálják termelésüket és változtassanak üzletpolitikájukon, részben mert emelkednek a termelési költségek, részben pedig mert a gyors és tartós növekedés időszaka után

az autópiac jó ideje lassulást mutat.

Ez különösen Európára igaz, ahol a piac túlzsúfolt és a szigorú környezetvédelmi előírások apasztják a profitot.