Jövőre már akár túl sok kőolaj lehet a világpiacon

olaj, kőolaj, pumpa
A pumpjack lifts crude oil in 20 km from Baku. Azerbaijan, Monday, September 5, 2016 Saudi Arabia opposed the freezing of oil production, about this said today the Minister of Energy, Industry and Mineral Resources of the Kingdom Khalid Al-Falih. (Photo by Danil Shamkin/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Jövőre már túlkínálat állhat elő a globális olajpiacon, köszönhetően a kitermelés lendületes növekedésének, illetve a kereslet lassuló bővülésének – közölte friss jelentésében a Nemzetközi Energiaügynökség.
Vágólapra másolva!

Jövőre igencsak el lesz látva olajjal a világpiac – ezzel a mondattal foglalható össze a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss jelentése. Hacsak nem ugrik meg erőteljesen a kereslet a mostani várakozásokhoz képest, akkor valószínűleg 2020-ban túlkínálat jellemzi majd a piacot – mondta a CNBC-nek Keisuke Sadamori, az IEA egyik igazgatója.

A legutóbbi havi jelentésében a szervezet azzal számolt, hogy idén és jövőre is napi 100 000 hordóval lesz gyengébb a keresletnövekedés a korábban vártnál.

Ezzel együtt 2020-ban még így is igen lendületes, napi 1,2 millió hordós keresletbővülést prognosztizál az IEA.

Mindazonáltal a globális makrogazdasági bizonytalanságok beárnyékolják az olajpiac kilátásait. Az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a brexit a két legfontosabb tényező, amely erősen növeli a bizonytalanságokat – hangsúlyozta a szakember.

Az amerikai olajkitermelés növekedése borítja az olajpiaci terveket Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Ezzel párhuzamosan az OPEC és szövetségesei (beleértve Oroszországot is) január óta napi 1,2 millió hordóval fogják vissza a kitermelésüket, épp annak érdekében, hogy stabilizálják a piacot. A másik oldalról viszont a csoporton kívüli jelentős szereplők, különösen az Egyesült Államok, idén igen jelentősen megnövelték a kibocsátásaikat. Hasonló tendencia tapasztalható Brazíliában és Norvégiában is.

Az idei globális olajkereslet egyébként elég gyenge volt, köszönhetően az első félév lassuló világgazdasági növekedésének, illetve az indiai kereslet vártnál lassabb bővülésének.

Mindazonáltal a második félévben már szebb lehet a növekedési adat, ami elsősorban a gyenge 2018-as bázisnak tudható majd be.

Idén szeptemberben emellett egy váratlan tényező is megzavarta a nemzetközi olajpiacot, amikor támadások értek szaúdi olajfinomítókat. Akkor a kitermelés leállítása közel napi 5,7 millió hordónyi termelést zavart meg, ami a világ teljes olajkibocsátásának 5 százalékát jelentette.

Noha akkor komoly félelmek jelentek meg az olajkínálat biztonsága kapcsán, Szaúd-Arábia elég gyorsan és látványosan stabilizálta a helyzetet, amivel az IEA szerint hatásosan megnyugtatták a világpiacot és az importőröket.