Jövőre már akár túl sok kőolaj lehet a világpiacon

2019.10.29. 17:30

Jövőre már túlkínálat állhat elő a globális olajpiacon, köszönhetően a kitermelés lendületes növekedésének, illetve a kereslet lassuló bővülésének – közölte friss jelentésében a Nemzetközi Energiaügynökség.

Jövőre igencsak el lesz látva olajjal a világpiac – ezzel a mondattal foglalható össze a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss jelentése. Hacsak nem ugrik meg erőteljesen a kereslet a mostani várakozásokhoz képest, akkor valószínűleg 2020-ban túlkínálat jellemzi majd a piacot – mondta a CNBC-nek Keisuke Sadamori, az IEA egyik igazgatója.

A legutóbbi havi jelentésében a szervezet azzal számolt, hogy idén és jövőre is napi 100 000 hordóval lesz gyengébb a keresletnövekedés a korábban vártnál. Ezzel együtt 2020-ban még így is igen lendületes, napi 1,2 millió hordós keresletbővülést prognosztizál az IEA.

Mindazonáltal a globális makrogazdasági bizonytalanságok beárnyékolják az olajpiac kilátásait. Az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a brexit a két legfontosabb tényező, amely erősen növeli a bizonytalanságokat – hangsúlyozta a szakember.

Az amerikai olajkitermelés növekedése borítja az olajpiaci terveketForrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Ezzel párhuzamosan az OPEC és szövetségesei (beleértve Oroszországot is) január óta napi 1,2 millió hordóval fogják vissza a kitermelésüket, épp annak érdekében, hogy stabilizálják a piacot. A másik oldalról viszont a csoporton kívüli jelentős szereplők, különösen az Egyesült Államok, idén igen jelentősen megnövelték a kibocsátásaikat. Hasonló tendencia tapasztalható Brazíliában és Norvégiában is.

Az idei globális olajkereslet egyébként elég gyenge volt, köszönhetően az első félév lassuló világgazdasági növekedésének, illetve az indiai kereslet vártnál lassabb bővülésének. Mindazonáltal a második félévben már szebb lehet a növekedési adat, ami elsősorban a gyenge 2018-as bázisnak tudható majd be.

Idén szeptemberben emellett egy váratlan tényező is megzavarta a nemzetközi olajpiacot, amikor támadások értek szaúdi olajfinomítókat. Akkor a kitermelés leállítása közel napi 5,7 millió hordónyi termelést zavart meg, ami a világ teljes olajkibocsátásának 5 százalékát jelentette.

Noha akkor komoly félelmek jelentek meg az olajkínálat biztonsága kapcsán, Szaúd-Arábia elég gyorsan és látványosan stabilizálta a helyzetet, amivel az IEA szerint hatásosan megnyugtatták a világpiacot és az importőröket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK