Hatalmas bukást hozhat a WeWork

WeWork irodaház
Vágólapra másolva!
Jelentős bukást hozhat a JPMorgan számára a WeWork. Hamarosan ugyanis a SoftBank veheti át az irányítást a vállalat eszközei fölött, és az üzlet keresztül húzhatja az amerikai nagybank korábbi elképzeléseit. Ráadásul a veszteség különösen kellemetlenül érintheti Jamie Dimonnak, a JPMorgan vezérének pozícióját.
Vágólapra másolva!

Manapság a JPMorgan a WeWork nevű startup harmadik legnagyobb külsős részvényese a SoftBank és a Benchmark mögött. Az amerikai pénzintézet azonban igen erősen érdekelt a WeWorkben, mivel a JPMorgan lenne a WeWork tőzsdére lépése mögött a legfontosabb tanácsadó, illetve egy 6 milliárd dolláros hitelcsomagot is biztosít a cégnek. Ez a két tétel pedig elég szép jutalékokat jelentene a JPMorgannek – írja a CNBC.

Ezzel szemben viszont minden esély megvan arra, hogy végül a bank semmit ne keressen az eddigi, hónapokon át tartó munkáján.

Mi több, súlyos veszteségeket is elszenvedhet a pénzintézet. A WeWork ugyanis néhány hete lefújta a kezdeti nyilvános részvénykibocsátását (IPO), ami után a JPMorgan igyekezett alternatív finanszírozási lehetőségeket keresni a cég megmentése érdekében. A gond azonban az, hogy egyes elemzések szerint a WeWork november közepére egyszerűen ki fog futni a készpénzből. A JPMorgan több mint 100 befektetővel tárgyalt annak érdekében, hogy összehozzon egy 5 milliárd dolláros hitelcsomagot, amely alternatívája lehet annak, hogy a SoftBank bekebelezze a céget.

Jamie Dimon, a JPMorgan vezére személyesen kellemetlen helyzetbe kerülhet a WeWork miatt Forrás: AFP/2016 Getty Images/Win Mcnamee

Most azonban úgy áll a helyzet, hogy a WeWork valószínűleg vissza fogja utasítani a JPMorgan finanszírozási ajánlatát, és inkább a SoftBanknak kedvező üzletet választják.

A hírek szerint a WeWork igazgatótanácsa kedden ül össze, hogy véglegesítse a megállapodást, amelynek keretében a SoftBank átveszi az irányítást a társaság fölött.

Ennek értelmében egyébként a SoftBank 1 és 3 milliárd dollár közti többletbefektetéssel támogatná meg a startupot.

Külön érdekesség, hogy a SoftBank több százmillió dollárt fizethet a WeWork társalapítójának és korábbi vezérigazgatójának, Adam Neumannak, hogy hagyja el az igazgatótanácsot, és mondjon le cégbeli szavazati jogáról, valamint támogassa a SoftBank általi felvásárlást. A CNBC tudósítása szerint ez az egyik olyan tényező, amely még inkább borsot törne a JPMorgan orra alá.

Ha pedig a WeWork igazgatótanácsa végül elfogadja a SoftBank ajánlatát, azzal a JPMorgan nagy pofont kapna.

Különösen kellemetlen helyzetbe kerülne azonban Jamie Dimon, a bank vezére, aki személyesen dolgozott együtt Neumannal azon, hogy tőzsdére vigyék a céget.

Következésképpen úgy tűnik, a napokban a WeWork és a SoftBank együtt kihúzhatja a széket a JPMorgan alól, ami a banknál a legfelsőbb szintekig elérő lavinát is elindíthat.