Veszélyes kötvényekkel mentené magát a Netflix

Paris Games Week 2017 : Day Three At Porte De Versailles In Paris
PARIS, FRANCE - NOVEMBER 02: Netflix logo is displayed during the 'Paris Games Week' on November 02, 2017 in Paris, France. Netflix is an American company offering streaming movies and TV series on the Internet. 'Paris Games Week' is an international trade fair for video games and runs from November 01 to November 5, 2017. (Photo by Chesnot/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Újabb 2 milliárd dollár értékben akar piacra dobni úgynevezett bóvlikötvényeket a Netflix. A technológiai óriás ugyanis egyre élesebb versennyel néz szembe, és ehhez többletforrásokra van szüksége.
Vágólapra másolva!

Hatalmas verseny kezd kibontakozni az online műsorstreaming szolgáltatók között, aminek egyik legfontosabb terepét a saját gyártású tartalmak jelentik. Bár a Netflix elég jól áll ebben a versenyben, az új tartalmak elkészítése komoly pénzbe kerül. A finanszírozás érdekében a Netflix most újabb 2 milliárd dollár értékben tervez kibocsátani spekulatív minősítésű, úgynevezett bóvlikötvényt – írja a MarketWatch.

A vállalat közlése szerint a magas hozamú kötvényeket dollárban és euróban dobják majd piacra. Bár a Netflix a papírok lejáratáról nem beszélt,

azt hangsúlyozták, hogy a tőkeemelés hátterében az új célok finanszírozása áll, beleértve a saját tartalmak gyártását, a fejlesztést, valamint az esetleges felvásárlásokat.

Nem meglepő azonban, hogy a technológiai óriásnak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Olyan gigászokkal kell ugyanis ma már versenyeznie, mint a Disney vagy az Apple. A Disney például mindössze havi 6,99 dolláros előfizetési díjért kínálja a szolgáltatásait, szemben a Netflix 8,99 dolláros alapdíjával. Ráadásul a Disney saját online csatornáján nagy mennyiségben lesznek elérhetők olyan, rendkívül népszerű tartalmak, mint a teljes Star Wars-franchise vagy a Marvel-filmek.

Friss tőkére van szüksége a Netflixnek, hogy tartsa a pozícióját az élesedő versenyben Forrás: AFP/Anadolu Agency/Aytac Unal

Ehhez jön még, hogy az elmúlt időszakban a Netflix egyébként is komoly pofonokat kapott más csatornáktól. Az NBCUniversal például jelezte, a meglévő megállapodás lejártával nem engedélyezi majd a Netflixnek az olyan sorozatok elérhetővé tételét, mint a Jóbarátok vagy A hivatal (The Office). Ez elég keményen érintheti a Netflixet, mivel két olyan műsorról van szó, amely rendkívül népszerű az Y generáció körében.

Hamarosan pedig érkezik az Apple saját streaming szolgáltatása, az Apple TV+ is, amely 4,99 dolláros havidíjat kér, ráadásul egy évig ingyenesen elérhető lesz azok számára, akik új Apple terméket vásárolnak.

Egyelőre úgy tűnik, hogy az Apple tartalmai nem jelentenek majd komoly versenyt a Netflix számára, de ha az iPhone gyártója elkezd más cégeket fölvásárolni, akkor olyan növekedést produkálhat, amely hamarosan már a Netflixnek is fejfájást okozhat. A Netflix egyébként már most is éles versenyben áll az Amazonnal és a Huluval.

Nem véletlen tehát, hogy a Netflix épp nemrég jelezte, hogy az élesedő verseny negatívan érintheti az új felhasználók számának növekedését. A társaság közölte, arra számítanak, hogy a felhasználószám-növekedés (éves összevetésben) lassulni fog az általában igen erős negyedik negyedévben.

Ráadásul ez a lassulás az év egészére is igaz lehet, még annak ellenére is, hogy a társaság igen erős saját műsorokkal jelentkezett az elmúlt időszakban.

Ezzel együtt a Netflix már eléggé jártas a bóvlikötvények kibocsátásában. A vállalat jelenlegi teljes adósságállománya nagyjából 12,5 milliárd dolláron áll, a legaktívabb kötvényének pedig egy 5,85 százalékos hozammal futó, 2028 novemberében lejáró papír számít.