A jegybankokat is felforgathatja a Facebook-pénz

Libra logo ECONOMY Investment FINANCE money TECHNOLOGY CURRENCY PHONE stock digital smart phone digital currencies digital technologies Libra FINANS
ANKARA, TURKEY - JULY 12: Screens of a smart phone and a laptop display the logos of Libra and Facebook in Ankara, Turkey on July 12, 2019. Aytac Unal / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Komoly reformokat indíthat el a Facebook által kezdeményezett digitális pénz, a libra. A svéd központi bank elnöke szerint ugyanis a jegybankok sem menekülhetnek a digitális kihívások elől.
Vágólapra másolva!

Nem véletlenül váltott ki heves reakciókat a globális pénzügyi rendszerben, amikor a Facebook bejelentette, hogy bevezetné a saját digitális fizetőeszközét, a librát. Ez ugyanis általában is komoly reformokat eredményezhet a világban, elsősorban a központi bankoknál, amelyek elkezdhetik újragondolni a szerepüket – mondta a CNBC-nek Stefan Ingves, a svéd központi bank (Riksbank) elnöke.

A jegybanki működés kapcsán beálló technikai változásokat Ingves egy érdekes példával illusztrálta. Hangsúlyozta, miközben a jegybank ma elég hatékonyan el tudja látni a svéd korona nyomtatását, ha ugyanúgy kellene eljárnia, mint az 1600-as években, amikor hatalmas rézpénzeket bocsátottak ki (a legnagyobb 20 kilogrammos volt) elég gyorsan „bezárhatnák a boltot".

Ráadásul Svédországban a készpénzhasználat egyébként is drámaian csökken.

Nem véletlen tehát, hogy a Riksbank már elkezdte fölmérni egy saját digitális fizetőeszköz kibocsátásának lehetőségeit. Svédországban egyébként már számos üzlet el sem fogad készpénzt.

Globálisan is jegybanki reformokat idézhet elő a libra Forrás: NurPhoto/Alexander Pohl/NurPhoto/Alexander Pohl

Ennek fényében a skandináv ország központi bankja már idén tervez beindítani egy kísérleti projektet, az úgynevezett e-koronát.

Ezzel párhuzamosan más nagy jegybankok jelezték, be kívánnak lépni a digitális pénzek terepére. Nemrég Kína jelezte, hogy tervben van ilyen projekt, míg a múlt héten a svájci jegybanknál közölték, hogy vizsgálják a virtuális fizetőeszköz lehetőségeit.

Ingves azonban figyelmeztetett, a Facebook súlyos kihívásokkal nézhet szembe a saját tervei kapcsán.

A hónap elején például hét olyan vállalatot is elveszített a cég, amelyek eredetileg segítették volna a libra létrehozását és működését.

Ezek között volt a Mastercard és Visa, valamint két technológia cég, az eBay, illetve a Booking Holdings is.

A libra mögött álló csoport (Libra Association) egyébként éppen ezen a héten hétfőn tartott egy tanácskozást, ahol felállították például az igazgatótanácsukat. A tanácsnak tagja David Marcus, aki korábban a PayPal vezetője volt, jelenleg pedig a libra projekt feje a Facebooknál. Marcus kapcsán külön érdekesség, hogy az első olyan cég, amely kilépett a csoportból, pont a PayPal volt. A Libra Association most 21 alapító céget tömörít az eredeti 28 helyett.