Újabb svájci bank csapolja meg a gazdag ügyfelek készpénzes betéteit

The logos of Switzerland banking giants Credit Suisse and UBS are seen on December 5, 2014 in the city of Basel. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
A svájci Credit Suisse megkezdi a gazdag ügyfelei készpénzszámláinak további díjazását, az új mínusz kamatláb bevezetése a magán és az üzleti ügyfeleket is érinti – írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

Svájc második legnagyobb pénzintézete ezentúl a kétmillió svájci frank feletti bankszámlákra mínusz 0,75 százalék kamatot számít fel. Ráadásul a 10 millió frank feletti ügyfeleknek mínusz 0,85 százalékos kamatlábbal kell számolniuk.

Illusztráció Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az új szabályozás november 15-én lép hatályba az üzleti ügyfeleknél, és január elsején a magán ügyfeleknél.

A Credit Suisse vetélytársa, a UBS júliusban vezetett be hasonló kamatot, szintén mínusz 0,75 százalékot számítva fel a 2 millió franknál nagyobb betétekre. Míg a Postfinance félmillió frank feletti számláknál használja ezt a gyakorlatot.

A svájci pénzintézet a döntést a tartósan negatív kamatkörnyezettel indokolta.

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) 2015 január óta mínusz 0,75 százalékos kamatot számít fel a kereskedelmi bankoknak a központi bankban elhelyezett betéteire, ezzel akarja a befektetők étvágyát csillapítani a svájci valuta iránt és hitelezésre ösztönözni őket. Számos közgazdász úgy véli, hogy a svájci jegybank jövőre vélhetően alacsonyabb kamatlábat fog bevezetni.